L 207 Forslag til lov om ændring af lov om statens uddannelsesstøtte.

(Stipendium til forskeruddannelse).

Af: Undervisnings- og forskningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Forskningsudvalget (FKU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indebærer, at der kan tildeles Ph.D.-stipendier til forskeruddannelsen ved danske og udenlandske uddannelsesinstitutioner.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at et flertal i Folketinget gennem vedtagelsen af en dagsorden af 23. marts 1990 opfordrede regeringen til at tage initiativer, der kunne sikre kvaliteten i den danske forskeruddannelse, og at lovforslaget var et led i en samlet reform af forskeruddannelsen.

Hovedelementerne i reformen angik:

- udstedelse af en uddannelsesbekendtgørelse for Ph.D.-studier i Danmark, hvori den indholdsmæssige side af reformen blev fastlagt,

- oprettelse af stipendier via statens uddannelsesstøtte til delvis finansiering af studier efter den nye bekendtgørelse og

- indførelse af taxameterbevillinger til dækning af institutionernes udgifter til undervisning af Ph.D.-studerende.

Lovforslaget fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af ændringsforslag i og uden for betænkningen stillet af undervisnings- og forskningsministeren.

Lovforslaget vedtaget med 113 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 7 (FP).
Partiernes ordførere
Frank Jensen (S), Filt Jensen (V), Jens Jørgensen (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Kirsten Madsen (FP), Peter Duetoft (CD), Ole Vig Jensen (RV) og Henning Lysholm (KrF)