L 200 Forslag til lov om kød

(kødloven).

Af: Landbrugsminister Laurits Tørnæs (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3.beh.

Loven fastsætter regler for

- produktion af slagtedyr,

- slagtning,

- opskæring, udbening og anden mekanisk behandling af kød og slagteaffald,

- tilvirkning af kødvarer,

- engrosoplagring og engrosforhandling af kød, kødvarer og slagteaffald,

- udførsel af kød, kødvarer og slagteaffald,

- indførsel af kød, kødvarer og slagteaffald og

- undersøgelse og bedømmelse af dyr før slagtning og af slagtekroppe, kød og slagteaffald samt kødvarer.

Loven sammenskriver gældende love på kødområdet i én lov.

Med loven tilsigtes ud over en forenkling og modernisering at skabe grundlag for gennemførelse af EF-direktiver på området.

Med loven ligestilles i perioden 1993-96 eksportautoriserede og hjemmemarkedsgodkendte virksomheder.

Endvidere bemyndiges landbrugsministeren til at henlægge opgaver til andre offentlige myndigheder som led i overvejelserne om modernisering af levnedsmiddelkontrollen og til at fastsætte regler om egenkontrol.

Loven er udformet som en ramme- og bemyndigelseslov, der åbner mulighed for at videreføre/udstede bekendtgørelser på området.

Lovforslaget var ifølge de ledsagende bemærkninger en opfølgning af Administrations- og Personaledepartementets betænkning om 'Modernisering af levnedsmiddelkontrollen i Danmark' (betænkning nr. 1217 af marts 1991).

I betænkningen foreslog man som led i en forenkling af Landbrugsministeriets gældende love på kødområdet at sammenskrive følgende love til én lov:

- Lov nr. 328 af 4. juni 1986 om kød m.m.

- Lov om slagtning, forhandling, indførsel og udførsel af fjerkræ m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 31 af 15. januar 1986.

- Lov om slagtning, forhandling, udførsel og indførsel af kaniner, jf. lovbekendtgørelse nr. 27 af 5. januar 1989.

For at opnå en bedre lovsystematik medtog lovforslaget de bestemmelser i lovbekendtgørelse nr. 61 af 2. februar 1988 om indførsel og udførsel af levende dyr m.v., der omhandler de produkter, som omtales i forslaget.

Ud over en forenkling og modernisering var hensigten med lovforslaget at skabe grundlag for implementering af EF-direktiver på området. De gældende direktiver er som led i gennemførelsen af det indre marked ændret på væsentlige punkter, bl.a. ophører senest 1. januar 1996 principielt sondringen mellem eksportautoriserede og hjemmemarkedsgodkendte virksomheder. Ligestillingen mellem eksportautoriserede og hjemmemarkedsgodkendte virksomheder gennemføres successivt i perioden fra 1. januar 1993 til 1. januar 1996. Til virksomheder med en begrænset produktion vil der dog blive stillet lempeligere krav til indretning m.v.

I Administrations- og Personaledepartementets betænkning nr. 1217 blev det foreslået at gennemføre en obligatorisk egenkontrol på hele levnedsmiddelområdet. I EF-direktiver, der vedrører produkter omfattet af lovforslaget, stilles der krav om henholdsvis egenkontrol og om offentligt tilsyn med virksomhedernes egenkontrol, jf. direktiv om veterinærkontrol i samhandelen i Fællesskabet med henblik på gennemførelse af det indre marked (89/662/EØF), direktiv om offentlig kontrol med levnedsmidler (89/397/EØF) og direktiv 64/433/EØF om sundhedsmæssige problemer vedrørende handel med fersk kød inden for Fællesskabet.

Lovforslaget indeholdt de bestemmelser, som er nødvendige for at efterkomme betænkningens anbefalinger og de relevante direktivbestemmelser.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 118 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Helen Jørgensen (S), Christian Mejdahl (V), Jens Peter Rønholt (KF), Birthe Hansen (SF), Niels Højland (FP) og Svend Aage Jensen (CD)