L 13 Forslag til lov om ændring af merværdiafgiftsloven

(momsloven).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven tilsigter først og fremmest at ændre den såkaldte afsmitningsregel i momsloven. Ifølge denne regel skal momsregistrerede virksomheder betale moms af varer og afgiftspligtige ydelser, som udtages internt til erhvervsmæssigt, men ikkemomspligtigt formål (dvs. afgiftsfri virksomhed). Det forudsættes, at disse varer/ydelser er af samme art, som virksomheden normalt sælger med moms.

Denne regel ophæves for alle tjenesteydelser med undtagelse af ydelser vedrørende byggeri og offentlig forsyningsvirksomhed. Formålet er at undgå nogle urimelige momsmæssige konsekvenser for visse afgiftsfrie virksomheder i forbindelse med et mindre momspligtigt salg af tjenesteydelser til andre virksomheder.

I tilknytning til ændringen af afsmitningsreglen udvides konkurrencebestemmelsen om den såkaldte pålægsmoms. I tilfælde af klage fra en momsregistreret virksomhed gav bestemmelsen mulighed for at pålægge momsfrie virksomheder at betale moms af varer og afgiftspligtige tjenesteydelser, som virksomheden præsterer til eget brug (pålægsmoms). Reglen udvides ved at udelade ordet 'udelukkende' i lovteksten. Skatteministeren vil (efter samråd med Momsnævnet) herefter også kunne pålægge blandede momsfrie/momspligtige virksomheder at betale moms af varer og tjenesteydelser, der udtages fra den momspligtige del til brug i den momsfrie del af virksomheden.

Endelig forhøjes minimumsrenten ved for sen indbetaling af afgift efter momslovens § 34, stk. 4 (skønsmæssigt ansatte beløb) fra 10 kr. til 50 kr.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 126 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Anne-Marie Meldgaard (S), Svend Heiselberg (V), Kai Dige Bach (KF), Jes Lunde (SF), Bente Juncker (CD), Ole Donner (FP), Elisabeth Arnold (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)