F 2 Hvilke konsekvenser for EF's unionsplaner mener regeringen det er nødvendigt at tage på baggrund af udviklingen i Europa i de seneste måneder?

Af: Steen Gade (SF) , Lilli Gyldenkilde (SF) og Gert Petersen (SF)
Til: Udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V)
Samling: 1991-92
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag om motiverede dagsordener:

D 7. Af Gade (SF).

Fremsat ............... FF 1094
Bortfaldet ............... FF 1143

D 8. Af Ivar Nørgaard (S), Grove (KF), Charlotte Antonsen (V), Erhard Jakobsen (CD), Niels Helveg Petersen (RV) og Kofod-Svendsen (KRF).

Fremsat ............... FF 1101
Vedtaget ................ FF 1143

D 9. Af Annette Just (FP).

Fremsat ............... FF 1118
Bortfaldet ............... FF 1143

Fuld tekst:

D 7. Af Gade (SF):

»Folketinget opfordrer regeringen til på EF's regeringskonferencer at foreslå, at de lande, der søger om medlemskab i EF eller associeringsaftaler med EF, inviteres til at deltage i drøftelserne om, hvordan EF skal ændres, at præcisere, at Danmark ikke vil acceptere, at forsvarspolitik inddrages i EF-samarbejdet, herunder oprettelse af fælles militærstyrker, samt at Danmark ikke vil acceptere flertalsafgørelser i udenrigspolitiske afgørelser.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

D 8. Af Ivar Nørgaard (S), Grove (KF), Charlotte Antonsen (V), Erhard Jakobsen (CD), Niels Helveg Petersen (RV) og Kofod-Svendsen (KRF):

»Folketinget opfordrer regeringen til at fortsætte forhandlingerne på regeringskonferencerne på grundlag af det danske memorandum af oktober 1990.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

D 9. Af Annette Just (FP):

»Folketinget opfordrer regeringen til på EF's regeringskonferencer at foreslå, at de lande, der søger om medlemskab i EF eller associeringsaftaler med EF, inviteres til på observatørbasis at deltage i drøftelser med EF, at præcisere, at Danmark ikke vil acceptere, at forsvarspolitik inddrages i EF-samarbejdet, herunder oprettelse af fælles militærstyrker, samt at Danmark ikke vil acceptere flertalsafgørelser i udenrigspolitiske afgørelser.

Tinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Afstemning:

D 8 vedtaget med 100 stemmer (S, KF, V, CD, RV og KRF) mod 19 (SF og FP).

D 7 og D 9 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Ivar Nørgaard (S), Charlotte Antonsen (V), Henning Grove (KF), Steen Gade (SF), Annette Just (FP), Erhard Jakobsen (CD), Niels Helveg Petersen (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)