L 23 Forslag til lov om Danmarks Grundforskningsfond.

Af: Undervisnings- og forskningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1990-91 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Forskningsudvalget (FKU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Forskningsudvalget (FKU).

Ved loven oprettes Danmarks Grundforskningsfond til styrkelse af Danmarks forskningsmæssige udviklingsevne. Grundforskningsfondens grundkapital udgør 2 mia. kr., som overføres til fonden fra staten. Fonden kan endvidere oppebære indtægter af patenter, licenser og gaver m.m. Afkastet af grundforskningsfondens midler og fondens andre indtægter, skal anvendes til finansiering af enestående forskning på internationalt niveau.

Grundforskningsfonden ledes af en bestyrelse, hvis formand og medlemmer udpeges af undervisnings- og forskningsministeren efter indstilling fra bl.a. formandskollegiet for de 6 statslige forskningsråd. Bestyrelsen har til opgave at forvalte og nyttiggøre fondens midler i overensstemmelse med grundforskningsfondens formål. For at opfylde dette formål kan bestyrelsen:

1) efter aftale med eksisterende forskningsinstitutioner og på vilkår, der fastsættes af bestyrelsen, for en kortere eller længere årrække finansiere oprettelse eller udvidelse af institutter og centre ved eller på tværs af institutionerne,

2) oprette stillinger på lektor- og professorniveau for en kortere eller længere årrække og

3) oprette stipendier til forskere med Ph.D.-grad.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgik, at grundforskningsfonden fik overført et beløb på 2 mia. kr., som staten havde indvundet ved privatisering, og at dette beløb ville kunne give et afkast på omkring 200 mio. kr. årligt til brug for grundforskning og administration af fonden.

Lovforslaget fik sin endelige udformning ved et forlig mellem regeringspartierne, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Centrum-Demokraterne, Det Radikale Venstre og Kristeligt Folkeparti.

Lovforslaget var en genfremsættelse af forslag L 80 fremsat i 1. samling.

Lovforslaget vedtaget med 116 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 8 (FP).
Partiernes ordførere
Frank Jensen (S), Filt Jensen (V), Eva Bente Møller (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Ernst B. Schmidt (FP), Jette Pors (CD), Elisabeth Arnold (RV) og Henning Lysholm (KrF)