L 105 Forslag til lov om ændring af lov om naturfredning.

Samling: 1990-91 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Beh sammen med L 73-78, L 104 og L 106.

Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Hovedformålet med lovforslaget var at gennemføre en styrkelse af den beskyttelse af visse naturtyper, som allerede er omfattet af gældende lov, samt at inddrage andre truede naturtyper under beskyttelsen. Det blev således foreslået at inddrage enge og overdrev under den generelle beskyttelsesordning, ligesom det blev foreslået at nedsætte arealgrænsen for beskyttelsen af søer og vandhuller.

Forslaget indeholdt en række væsentlige ændringer til et forslag (L 213), som blev fremsat af miljøministeren i folketingsåret 1987-88 (1. samling), se Årbog og Registre 1987-88 side 168. Dette forslag blev ikke færdigbehandlet ikke inden valget den 10. maj 1988 og blev ikke genfremsat.

De væsentligste ændringer i forhold til L 213 var, at sten- og jorddiger samt lavvandede marine områder blev foreslået omfattet af den generelle beskyttelsesregel i naturfredningslovens § 43, samt at arealgrænsen for beskyttelsen af søer og vandhuller skulle nedsættes til 150 m2. For øvrige naturtyper efter § 43 a skulle fastsættes en arealgrænse på 2.500 m2.

Videre skulle reglerne for gødskning inden for de pågældende arealer strammes. Udgangspunktet skulle således være, at gødskning var forbudt, men at arealer, der hidtil havde været gødet, fortsat efter regler fastsat af miljøministeren skulle kunne gødes. Tilsvarende gjaldt for reglerne om beskyttelsesbræmmer omkring § 43-områderne. Lovforslaget indeholdt her en pligt for ministeren til at fastsætte bestemmelser om beskyttelsesbræmmer.

Endelig blev der foreslået en ændret regulering af offentlighedens adgang til skove. Efter forslaget skulle private skove over 5 ha sidestilles med offentligt ejede skove.

Lovforslaget var en opfølgning af - Redegørelsen af 2. marts 1987 til Folketinget om en samlet strategi på marginaljordsområdet og - Redegørelsen af 2. marts 1987 til Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg om naturbevaring og friluftslivet m.v.

Ifølge forslagets bemærkninger indgik der herudover betragtninger og synspunkter i forbindelse med Miljø- og Planlægningsudvalgets behandling af de ovennævnte redegørelser samt udvalgets beretning af 3. juni 1987 om en samlet strategi på marginaljordsområdet.
Partiernes ordførere
Ole Løvig Simonsen (S), Hanne Severinsen (V), Eva Bente Møller (KF), Steen Gade (SF), Ernst B. Schmidt (FP), Addi Andersen (CD), Lone Dybkjær (RV) og Henning Lysholm (KrF)