L 11 Forslag til lov om visse forhold på telekommunikationsområdet.

Af: Kirke- og kommunikationsminister Torben Rechendorff ()
Samling: 1990-91 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Trafikudvalget (TRU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven forudsætter det, at der for fremtiden kun vil være én koncessionshaver på telekommunikationsområdet, nemlig holdingselskabet teleDanmark A/S. Det forudsættes, at dette selskab ejes af staten for 51 pct.'s vedkommende, og at det fuldt ud skal eje de regionale televirksomheder og Statens Teletjeneste.

Efter loven skal koncessionshaveren som hidtil betale en årlig ydelse til staten. Ligeledes skal muligheden for at bringe koncessionen til ophør hvert femte år ved indløsning af de privatejede aktier til kurs 125 være gældende i forhold til teleDanmark A/S i fuldstændig samme omfang, som den i dag er gældende i forhold til KTAS og Jydsk Telefon. Endvidere kan koncessionen tilbagekaldes, hvis de heri fastsatte bestemmelser overtrædes.

Loven åbner i øvrigt mulighed for, at der indføres yderligere konkurrence f.eks. ved beslutning om liberalisering på de områder, der er omfattet af koncessionen, eller ved at der ved særskilt lov indføres særrettigheder.

Loven indeholder endelig hjemmel for en ordning af pensionsforholdene for statstjenestemænd i Statens Teletjeneste i forbindelse med deres ansættelse/udlån til Statens Teletjeneste A/S.

Om baggrunden for lovforslaget var der såvel i den skriftlige fremsættelse som i bemærkningerne henvist til en politisk aftale af 22. juni 1990 indgået mellem regeringen og Socialdemokratiet vedrørende telestrukturen. Aftalen var optrykt som bilag til lovforslaget.

Loven fik sin endelige udformning ved vedtagelse af nogle ændringsforslag, som kommunikationsministeren stillede i betænkningen.

Lovforslaget vedtaget med 80 stemmer (S, KF, V, RV, CD og Bjørn Elmquist (UP)) mod 9 (FP); 19 (SF og KRF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Helge Mortensen (S), Helge Adam Møller (KF), Helge Sander (V), Ole Henriksen (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Kirsten Damgaard Lee (RV), Arne Melchior (CD) og Knud Glønborg (KrF)