L 41 Forslag til lov om ændring af forskellige skatte- og afgiftslove m.v.

(Klageafkortning).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Lovens hovedindhold er at forkorte den administrative klagevej på skatteområdet, således at hovedreglen bliver toinstansprincippet.

Skatteministeren kan bemyndige de statslige eller kommunale skattemyndigheder til at træffe afgørelser efter skattelovgivningen. Endvidere kan ministeren fastsætte regler om adgangen til at klage over afgørelserne, herunder om, at afgørelserne ikke kan indbringes for højere administrativ myndighed.

Loven vedrører kun de situationer, hvor det direkte eller indirekte følger af lovgivningen i øvrigt, at ministeren træffer afgørelser.

Loven berører således ikke afgørelser, der henhører under ligningsmyndighederne.

Det er hensigten at gennemføre et toinstansprincip, dvs. at der er mulighed for at klage over en administrativ afgørelse til én højere administrativ instans. Dette princip er i overensstemmelse med tendensen i nyere lovgivning.

Loven berører ikke skatteyderens adgang til at indbringe en sag for Folketingets Ombudsmand eller for domstolene.

Lovforslaget vedtaget med 62 stemmer (KF, V, FP, RV og Steenholdt (Grønl.)); 62 (S, SF, CD og KRF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Pia Gjellerup (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Svend Heiselberg (V), Jens Thoft (SF), Mogens Glistrup (FP) og Bente Juncker (CD)