L 200 Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Samling: 1988-89
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Det Politisk-Økonomiske Udvalg.

Ifølge lovforslaget skulle der afholdes direkte valg af en fælles ledelse for Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) og Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), således at lønmodtagerrepræsentanterne udgjorde den samlede ledelse.

Endvidere foresloges det at stemmeretten på aktieposter, som LD og ATP enten alene eller tilsammen rådede over - og som ikke gav bestemmende indflydelse - skulle overlades til de ansatte i det pågældende aktieselskab. Såfremt stemmeretten i førnævnte kombinationer kunne give bestemmende indflydelse, skulle fondene - efter nærmere aftale med de ansatte - kunne overlade dem at drive virksomheden.

Endvidere foresloges de to loves regler om anbringelse af midlerne ændret, bl.a. skulle begrænsningen om, at ATP og LD kun måtte placere op til 25 pct. af deres aktiver i erhvervsvirksomheder, ophæves. Endvidere foresloges det, at placeringen af fondsmidlerne i hovedsagen skulle ske risikovilligt på kapitalmarkedet til gavn for dansk produktion og beskæftigelse, og at der ved denne placering skulle tages hensyn til langsigtethed, risikospredning og god forrentning.

Om lovforslaget, der indeholdt ændringer til to love, anførtes det i den skriftlige fremsættelsestale, at dette kunne sammenfattes under overskriften demokratisering, og i bemærkningerne til forslaget anførtes i øvrigt følgende:

»I dagens Danmark er der brug for at demokratisere økonomien og liberalisere mulighederne for, at lønmodtagerkapital kan placeres som risikovillig kapital. Det foreliggende lovforslag sigter på at øge demokratiseringen på både kapitalmarkeds- og virksomhedsniveau.«

Der blev i denne forbindelse endvidere henvist til de forannævnte hovedlinjer i forslaget.

Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Kaj Poulsen (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Aage Frandsen (SF), Jane Oksen (FP), Marianne Jelved (RV), Niels Bollmann (CD) og Knud Glønborg (KrF)