L 177 Forslag til lov om ændring af lov om museer m.v.

Af: Kulturminister Ole Vig Jensen (RV)
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Kulturudvalget.

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Kulturudvalget.

Ifølge loven ydes der i 1990 i alt 108,8 mio. kr. til museumsformål. Dette beløb er 4,2 mio kr. højere end oprindelig foreslået af kulturministeren. Den højere ramme blev fastsat efter et forlig mellem samtlige partier med undtagelse af Fremskridtspartiet og kulturministeren. Forslaget indebærer, at det i dag gældende 'gulerodsprincip' videreføres i lidt ændret udgave, men stadig således, at et kommunalt tilskud udløser et i forhold til det kommunale tilskud procentvis beregnet statsligt tilskud. Endvidere gives der mulighed for, at nye museer kan blive godkendt til statslig støtte. Endelig forøges tilskuddet til Louisiana Museet med 2 mio. kr. i 1990, i 1991 med yderligere 1 mio. kr. og i 1992 med yderligere 1 mio. kr., samtidig med at kulturministeren i 1990 vil fremlægge en udbygningsplan for Statens Museum for Kunst.

Som nævnt ovenfor fik loven sin endelige udformning, efter at der var indgået forlig mellem ministeren og en lang række partier i Folketinget.

Lovforslaget vedtaget med 120 stemmer (S, KF, SF, V, RV, CD, KRF og Steenholdt (Grønl.)) mod 16 (FP).
Partiernes ordførere
Søren Hansen (S), Ole Bernt Henriksen (KF), Helge Sander (V), Birthe Hansen (SF), Kirsten Jacobsen (FP), Elisabeth Arnold (RV), Jette Pors (CD) og Henning Lysholm (KrF)