L 146 Forslag til lov om ændring af lov om kommuneplanlægning.

(Bevaringsplanlægning m.v.).

Af: Leif Hermann (SF) , Margrete Auken (SF) , Steen Gade (SF) , Ingerlise Koefoed (SF) og Ebba Strange (SF)
Samling: 1988-89
Status: Bortfaldet
Beh sammen med L 145.

Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget.

Lovforslaget indeholdt forslag om en opprioritering af bevaringsinteresserne i den kommunale planlægning, om skærpelse af kommunernes pligt til at udarbejde lokalplaner for områder med bevaringsværdig bebyggelse samt forslag om bestemmelser, der giver kommunalbestyrelsen bedre muligheder for at regulere bebyggelsens ydre fremtræden i områder, der i kommuneplanen er fastlagt som bevaringsværdige.

Lovforslaget tilsigtede en styrkelse af bevaringshensynet i den kommunale planlægning bl.a. på baggrund af den registrering af bygninger, som var foreslået ved det samtidig fremsatte lovforslag L 145 om forslag til ændring af bygningsfredningsloven. Se nærmeste foranstående sag.

Af lovforslaget fremgik, at der i kommuneplanerne skal ske udpegning af bevaringsområder. Herefter skulle bevarende lokalplaner fastlægge mere detaljerede bestemmelser for, hvorledes ældre og ny bebyggelse i et område skal opretholdes og udformes.

Lovforslaget er sammen med L 145 en genfremsættelse af 2 af miljøministeren i folketingsåret 1987-88, 1. samling, fremsatte lovforslag, jf. Årbog og Registre 1987-88, side 156.

Miljø- og Planlægningsudvalget afgav den 3. maj beretning over lovforslagene.
Partiernes ordførere
Hans Peter Baadsgaard (S), Ole Bernt Henriksen (KF), Peder Sønderby (V), Leif Hermann (SF), Knud Lind (FP) og Marianne Jelved (RV)