B 10 Forslag til folketingsbeslutning om økonomisk forbedring af forældres mulighed for at vælge børnepasning.

Samling: 1988-89
Status: Bortfaldet
Efter 1.beh henvist til Socialudvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Folketinget pålægger regeringen at fremsætte lovforslag, der forbedrer forældrenes mulighed for at vælge mellem selv helt at varetage pasningen af børnene eller at lade dem passe i en offentligt støttet daginstitution eller formidlet dagpleje.

Vælger forældrene selv at varetage pasningen, kan det f.eks. ske ved, at begge forældre arbejder på deltid, at en af dem arbejder hjemme, eller at de ansætter en ung i huset. Flere forældre kan også samarbejde om pasningen.

Valgmuligheden skal gives ved en omfordeling af de offentlige midler, som samfundet stiller til rådighed til børnene i førskolealderen. Dette skal ske efter følgende retningslinjer:

1) Børnefamilieydelsen for de 0-6-årige sættes væsentligt op samtidig med, at forældrebetalingen for daginstitutioner og formidlet dagpleje hæves. Dermed kan den forhøjede børnefamilieydelse finansieres.

2) Der skal fortsat være mulighed for at få tildelt hel eller delvis friplads.

3) Småbørnsforældres ret til at arbejde på del- eller flekstid skal sikres, om nødvendigt ved lovgivning.

4) Betaling for daginstitutioner skal gøres fleksibel, så der kun betales for den tid, barnet er tilmeldt institutionen.«

Socialudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Jytte Andersen (S), Lizzie Lichtenberg (KF), Jørgen Winther (V), Asbjørn Agerschou (SF), Jane Oksen (FP), Kirsten Damgaard Lee (RV), Lis H. Noer (CD) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)