L 21 Forslag til lov om forbud mod våbentransporter.

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget.

Lovforslaget havde til formål at indføre en godkendelsesordning for transport af våben og krigsmateriel mellem tredjelande på danske skibe og luftfartøjer registreret i Danmark. Justitsministerens tilladelse skulle således i almindelighed indhentes, før en sådan transport mellem tredjelande kan finde sted. Lovforslaget indeholdt samtidig et forbud mod våbentransport på danske skibe og luftfartøjer til stater, der betragtes som krigsførende, eller til konfliktområder, idet justitsministeren i almindelighed ikke ville kunne give tilladelse til sådanne transporter.

Lovforslaget var udarbejdet af justitsministeren til opfyldelse af en folketingsbeslutning af 19. maj 1987 om produktion og eksport af krigsmateriel, som pålagde regeringen at fremsætte forslag til lov om forbud mod våbentransporter. Se omtalen heraf i Årbog & Registre 1986-87, side 255.

Det fremgik af den skriftlige fremsættelse, at regeringen var imod en gennemførelse af lovforslaget, og at det alene blev fremsat for at opfylde den parlamentariske forpligtelse, der påhviler regeringen som følge af folketingsbeslutningen.

Retsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Ole Espersen (S), Helge Adam Møller (KF), Leif Hermann (SF), Henrik Toft (V), Bernhard Baunsgaard (RV), Birgith Mogensen (CD), Annette Just (FP), Henrik Michael Berlau (FK) og Kristian R. Kristensen (KrF)