L 200 Forslag til lov om varsling m.v. i forbindelse med afskedigelser i større omfang.

Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Beh sammen med B 99.

Efter 1. beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget.

Lovforslaget skulle sikre, at alle virksomheder uanset størrelse var omfattet af varslingsreglerne, når der påtænktes afskediget 10 eller flere af virksomhedens lønmodtagere inden for et tidsrum af 30 dage. Lønmodtagerne eller disses repræsentanter skulle kunne forlange, at meddelelse om påtænkte afskedigelser til arbejdsmarkedsnævnet ikke kunne finde sted før tidligst 4 uger efter, at lønmodtagerne havde modtaget oplysninger om årsagerne til afskedigelserne, antallet af lønmodtagere, der påtænktes afskediget, m.v. Afskedigelserne skulle tidligst kunne få virkning 8 uger efter, at meddelelse om afskedigelserne var givet til arbejdsmarkedsnævnet. Arbejdsmarkedsnævnet skulle i øvrigt i forbindelse med varslede afskedigelser udarbejde en egentlig arbejdsmarkedspolitisk handlingsplan. Lovforslaget indebar, at kapitel 5 a, Varsling m.v. i forbindelse med afskedigelser af større omfang, som lovforslaget til dels byggede på, blev ophævet.

I bemærkningerne til lovforslaget hed det bl.a. om baggrunden for forslaget:

»En række konkrete kollektive afskedigelser inden for det seneste år har vist, at de gældende varslingsregler ikke fungerer i overensstemmelse med intentionerne bag reglerne.

Socialdemokratiet finder derfor, at der er behov for en tydeliggørelse og opstramning af reglerne, således at det bl.a. sikres, at der er tale om reelle forhandlinger mellem virksomhedens ledelse og medarbejderne, og at arbejdsmarkedsnævnet opnår reelle muligheder for at iværksætte arbejdsmarkeds- og uddannelsesinitiativer.

Endvidere ønsker Socialdemokratiet, at varslingsreglerne fremstår som en selvstændig lov.«

Lovforslaget nåede ikke at blive færdigbehandlet af Arbejdsmarkedsudvalget, forinden folketingsvalget blev udskrevet.
Partiernes ordførere
Lone Møller (S), Børge Bakholt (S), Svend Åge Petersen (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Ejner Larsen (SF), Bjørn Elmquist (V), Jørgen Estrup (RV), Niels Bollmann (CD), Annette Just (FP), Henrik Michael Berlau (FK) og Knud Glønborg (KrF)