B 5 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af forretningsorden for Folketinget.

Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. beh henvist til Udvalget for Forretningsordenen.

Ved ændringen af forretningsordenen åbnedes mulighed for, at partier, som ikke er repræsenterede i Udvalget for Forretningsordenen, kan udpege et medlem til at deltage i forhandlingerne i dette udvalg, dog uden stemmeret eller ret til at fremsætte nogen udtalelse i udvalgets betænkninger. Samtidig åbnedes der mulighed for, at medlemmer, der er tilsluttet et parti, der ikke er repræsenteret ved medlemmer eller stedfortrædere i de øvrige udvalg - bortset fra Udvalget til Valgs Prøvelse, Finansudvalget og Indfødsretsudvalget - vil kunne indtræde i 2 af disse udvalg med samme rettigheder som stedfortrædere.

Ifølge det fremsatte forslag skulle et parti kunne indsætte et medlem med stedfortræderstatus i alle de udvalg, hvor partiet ikke ved valget havde opnået mindst en sådan repræsentation. Herudover var foreslået ophævelse af reglerne om tiltale og omtale, sanktionsreglerne og forbudet mod bifalds- og mishagsytringer. Ved 2.(sidste) behandling blev den vedtagne ændring kritiseret af Aase Olesen (RV) som værende for uklar.

Beslutningsforslaget vedtaget med 113 stemmer (S, KF, SF, V, RV, CD, FP, KRF og FK); 4 (Bernhard Baunsgaard (RV), Marianne Jelved (RV), Kirsten Lee (RV) og Aase Olesen (RV)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Svend Jakobsen (S), Knud Østergaard (KF), Asbjørn Agerschou (SF), Povl Brøndsted (V), Ole Vig Jensen (RV), Arne Melchior (CD), Pia Kjærsgaard (FP), Preben Møller Hansen (FK) og Inger Stilling Pedersen (KrF)