B 25 Forslag til folketingsbeslutning om Københavns Havn.

Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Beh sammen med B 34.

Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget.

Beslutningsforslaget havde følgende hovedindhold:

»Folketinget opfordrer regeringen til hurtigst muligt at

1. standse alt salg og langtidsudlejning af offentligt ejede grunde i Københavns havneområde.

2. nedsætte et ad hoc-udvalg til planlægning af Københavns Havns fremtid med følgende opgaver:

a. at kortlægge Københavns Havns vand- og landområder

b. at udarbejde fysiske og økonomiske planer med tidsfølgeforslag for havneområdernes fremtidige anvendelse

c. at udarbejde forslag om samling af de havneområder, som er i den ene eller anden form for offentligt eje, i en økonomisk enhed

d. at udarbejde forslag til den fremtidige organisation af Københavns Havns trafikfunktioner

e. at udarbejde forslag til den fremtidige udformning af landtrafikken i relation til havneområderne

f. at vurdere alle byggesager i havneområderne, som opstår under planlægningsarbejdet.«

Miljø- og Planlægningsudvalget afgav den 7. april 1988 en samlet beretning over dette forslag og over Det Radikale Venstres beslutningsforslag om Københavns Havn (B 34).

Af udvalgets beretning fremgår bl.a., at et flertal (udvalget med undtagelse af FP's medlem) tager sit udgangspunkt i, at Københavns Havn som erhvervshavn har status som basishavn. Udviklingen i havneaktiviteterne har imidlertid medført, at dele af havnen enten ikke længere anvendes til havneformål eller forventes at overgå til anden anvendelse inden for en overskuelig fremtid. Flertallet lægger således vægt på, at Københavns Havns omdannelse sker efter en samlet planlægning.

Flertallet anser en samlet løsning af de organisatoriske og økonomiske problemer, der knytter sig til havnens omdannelse, for at være den nok vigtigste forudsætning for en hensigtsmæssig udvikling af området.

Flertallet finder derfor, at miljøministeren skal nedsætte et udvalg, som skal fremsætte alternative forslag til den organisatoriske og økonomiske tilrettelæggelse af omdannelsen af de dele af havnen, der ikke længere anvendes til havneformål, eller som inden for en overskuelig fremtid forventes at overgå til anden anvendelse.

På baggrund af modeller skal det af miljøministeren nedsatte udvalg fremlægge alternative forslag til den organisatoriske og økonomiske tilrettelæggelse af omdannelsen af havnen.

Flertallet forudsætter, at ministeren over for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg redegør for, hvorledes regeringen agter at følge udvalgets konklusioner op.

Flertallet anser det for afgørende, at udvalget nedsættes snarest, og at udvalgets betænkning, som omfatter 1. fase af arbejdet med Københavns Havns omdannelse, foreligger så betids, at miljøministeren i november 1988 kan afgive ovennævnte redegørelse om opfølgningen af beretningen til udvalget.
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Hans Peter Baadsgaard (S), Hans Engell (KF), Ingerlise Koefoed (SF), Christian Mejdahl (V), Jørgen Estrup (RV), Marianne Jelved (RV), Poul Emmert Andersen (CD), Kirsten Madsen (FP), Jørgen Tved (FK) og Kristian R. Kristensen (KrF)