L 226 Forslag til lov om ændring af lov om forbrugsbegrænsende foranstaltninger.

(Ophævelse af afgiften af radiomodtagere, grammofoner og højttalere m.v. samt mindre husholdningsapparater og nedsættelse af afgiften af grammofonplader).

Af: Minister for skatter og afgifter Isi Foighel (KF)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 183 af 09-04-1987
Titel ændret 9/4 87 fra: Forslag til lov om ændring af lov om forbrugsbegrænsende foranstaltninger. (Ophævelse af afgiften af radiomodtagere, grammofoner og højttalere m.v. samt mindre husholdningsapparater).

Beh sammen med L 227 og L 228.

Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling direkte overgang til 3. behandling.

Ved loven ophæves afgiften af radiomodtagere, grammofoner, båndoptagere, højttalere m.v. samt mindre husholdningsapparater. Endvidere halveres afgiften af grammofonplader.

Af den skriftlige fremsættelse fremgik det, at baggrunden for lovforslaget og for de to lovforslag, der blev fremsat og behandlet sammen med dette, var en delrapport fra et udvalg vedrørende en markedsorienteret afgiftspolitik, som ministeren havde givet tilsagn om at nedsætte under 1. behandling i december 1986 af lovforslaget om nedsættelse af afgiften af mindre fjernsyn, se L 132. I rapporten konkluderede udvalget bl.a., at en hel eller delvis nedsættelse af afgiften på fjernsyn, videomaskiner og store husholdningsapparater (bortset fra støvsugere og mikrobølgeovne) ville have meget ringe virkning på grænsehandelen. Derimod fandt udvalget, at en fuldstændig ophævelse af afgiften på radioer m.v., grammofoner, videokassettebånd, støvsugere, mikrobølgeovne samt mindre husholdningsapparater ville medføre en forholdsvis stor hjemvendt grænsehandel.

Det fremgik endvidere af fremsættelsen, at regeringen var enig i denne konklusion.

På denne baggrund blev afgiften på radiomodtagere, grammofoner og højttalere m.v., videokassettebånd, støvsugere, mikrobølgeovne samt en række mindre husholdningsapparater foreslået ophævet. Provenutabet herved blev anslået til ca. 275 mill. kr.

I skatte- og afgiftsudvalgets betænkning over lovforslaget oplystes bl.a. følgende:

»Ministeren for skatter og afgifter har under et samråd oplyst, at der ikke kan herske tvivl om, at regeringen vil arbejde for, at todøgnsreglen forlænges ud over den 31. december 1988. De afgiftsfritagelser, regeringen har foreslået nu, har til hensigt at løse de særlige problemer, der er opstået i grænsehandelen, og skal ikke ses som et skridt i retning af en afgiftsharmonisering i EF. Spørgsmålet om fastsættelse af skatter og afgifter i Danmark er efter regeringens opfattelse et nationalt dansk anliggende.«

Lovforslaget fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af nogle ændringsforslag stillet af ministeren for skatter og afgifter, der medførte en ændring af afgiften på grammofonplader.

Lovforslaget vedtaget med 95 stemmer (S, KF, V, RV, CD, FP og KRF) mod 16 (SF); 4 (VS og Aase Olesen (RV)) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Bernhardt Tastesen (S), Christian Overdal Aagaard (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Jens Thoft (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Bente Juncker (CD), Helge Dohrmann (FP), Flemming Kofod-Svendsen (KrF) og Keld Albrechtsen (VS)