L 10 Forslag til lov om ændring af lov om realkreditinstitutter.

(Særlige vilkår for lån til ejerboliger m.v.).

Af: Boligminister Thor Pedersen (V)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 691 af 17-10-1986
Beh sammen med L 12.

Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet behandling i boligudvalget.

Ved loven forøges den private opsparing vedr. nybyggeri, om- og tilbygning samt ejerskifte af ejerboliger til helårsbeboelse og fritidshuse, idet afdragsforløbet på realkreditlån omlægges. Dette sker ved, at såvel serielånsprincippet som annuitetsprincippet anvendes ved lånenes tilbagebetaling.

Loven ophævede endvidere den hidtidige særlige lånegrænse på 70 pct. for lån til ejerskifte af ejerboliger til helårsbrug, således at grænsen nu er 80 pct. for såvel lån til opførelse som ejerskifte af ejerboliger til helårsbeboelse.

Loven indebærer herudover en nedsættelse af grænsen for, hvor stor en del lånet kan udgøre af de afholdte udgifter ved om- og tilbygning af ejerboliger til helårsbeboelse og fritidshuse.

Lovforslaget var et af elementerne i regeringens initiativer til fremme af opsparingen og nedbringelse af gældsætningen (»kartoffelkuren«).

Lovforslaget vedtaget med 79 stemmer (KF, V, SF, RV, CD og KrF) mod 45 (S, FP og VS).
Partiernes ordførere
Børge Bakholt (S), Svend Åge Petersen (KF), Bente Mousten Nielsen Hansen (V), Ruth Olsen (SF), Jørgen Estrup (RV), Pia Kjærsgaard (FP), Arne Bjerregaard (KrF) og Keld Albrechtsen (VS)