L 91 Forslag til lov om oprettelse af et etisk råd og regulering af visse biomedicinske forsøg.

Af: Indenrigsminister Britta Schall Holberg (V)
Samling: 1985-86
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til et udvalg på 17 medlemmer og stedfortrædere (udvalget angående et etisk råd m.v.), se side 49f.

Lovforslaget indeholdt bestemmelse om, at indenrigsministeren skulle nedsætte et etisk råd for sundhedsvæsenet og den biologisk-medicinske forskning vedrørende mennesket. Rådet skulle virke i et samarbejde med sundhedsvæsenets myndigheder og de videnskabsetiske komiteer, der er oprettet efter Helsinki-deklaration II.

Rådet skulle bestå af 13 medlemmer, beskikket af indenrigsministeren for 3 år ad gangen efter følgende regler:

1) 4 medlemmer skulle udpeges af indenrigsministeren. Udpegningen skulle ske under hensyntagen til de pågældendes offentligt dokumenterede indseende i de etiske, kulturelle og samfundsmæssige spørgsmål, der var af betydning for rådets arbejde.

2) 4 medlemmer skulle udpeges af det lægevidenskabelige forskningsråd. Disse medlemmer skulle være sagkyndige på det biologisk-medicinske forskningsområde.

3) 4 medlemmer skulle udpeges af den centrale videnskabsetiske komité. Disse medlemmer skulle vælges blandt de læge medlemmer af de regionale videnskabsetiske komiteer.

4) l medlem skulle udpeges af sundhedsstyrelsen.

Rådet skulle selv vælge sin formand blandt de udpegede medlemmer.

Rådets opgave var ifølge lovforslaget at afgive indstilling til indenrigsministeren om fastsættelse af regler ved lov om beskyttelse af befrugtede menneskelige og levende fostre eller fosteranlæg samt menneskelige kønsceller brugt til befrugtning.

Endvidere kunne rådet rådgive de videnskabsetiske komiteer, sundhedsvæsenets myndigheder og offentlige myndigheder i visse i lovforslaget fastlagte etiske spørgsmål, og rådet skulle i øvrigt følge udviklingen inden for sit område og løbende orientere offentligheden m.v.

Rådet blev ved lovforslaget pålagt at afgive en årlig beretning til indenrigsministeren og folketinget.

Lovforslaget indeholdt endvidere bestemmelser om forbud mod visse typer af forsøg samt om en anmeldelsespligt for visse typer af forsøg.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om nedsættelse af en kommission til bedømmelse af etiske, tekniske og juridiske spørgsmål i forbindelse med anvendelse af moderne medicinsk teknologi [af Helle Degn (S) m.fl.] (se A. II. nr. 44).

Udvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Helle Degn (S), Tove Lindbo Larsen (S), Karen Højte Jensen (KF), Bjørn Elmquist (V), Alice Faber (SF), Aase Olesen (RV), Birgith Mogensen (CD), Kristen Poulsgaard (FP), Jørgen Lenger (VS) og Jens Kristian Steffensen (KrF)