L 82 Lov om ændring af lov om beskatning af fortjeneste ved afståelse af aktier m.v.

(Visse udenlandske investeringsselskaber m.v.).

Af: Minister for skatter og afgifter Isi Foighel (KF)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 565 af 19-12-1985
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Ændringen af aktieavancebeskatningsloven har til hensigt at forhindre, at danske skattepligtige undgår beskatning eller opnår en relativ lav beskatning af renteindtægter og lignende. Dette har hidtil kunnet opnås ved investeringer i visse udenlandske investeringsselskaber, der f.eks. placerer deres midler i danske værdipapirer. Da disse investeringer ikke tjener noget aktivt erhvervsmæssigt formål, men kun har til formål at undgå beskatning i Danmark, fastslår loven, at fortjeneste ved afhændelse af aktier i sådanne udenlandske investeringsselskaber beskattes som almindelig indkomst uanset ejertidens længde.

Loven har virkning for afståelse af aktier, der finder sted den 1. januar 1986 eller senere.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om ændring af lov om realrenteafgift af visse pensionskapitaler m.v. (Visse udenlandske investeringsselskaber), se nærmest følgende sag.

Der blev i udvalgets betænkning og til 3. behandling af ministeren for skatter og afgifter stillet ændringsforslag. Et af disse ændringsforslag medførte en ændring af lovforslagets titel, der ved fremsættelsen var forslag til lov om ændring af forskellige skattelove. (Visse udenlandske investeringsselskaber m.v.).

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 150 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, VS og KrF) mod 3 (FP).
Partiernes ordførere
Ole Stavad (S), Bernt Johan Collet (KF), Bente Mousten Nielsen Hansen (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Helge Dohrmann (FP) og Elisabeth Bruun Olesen (VS)