L 245 Lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed m.v. (TV 2).

Af: Minister for kulturelle anliggender H. P. Clausen ()
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 335 af 04-06-1986
Efter 1. behandling henvist til kulturudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven medfører, at der uden for Danmarks Radio oprettes et TV 2, som opbygges som en institution med dels en landsdækkende enhed, dels en række selvstændige regionale enheder.

Såvel den landsdækkende som den regionale virksomhed skal opbygges med et beskedent produktionsapparat fortrinsvis til nyheds- og aktualitetsudsendelser, medens egenproduktionen i øvrigt skal tilvejebringes ved bestilling i entreprise hos virksomheder uden for institutionen eller ved køb af produktioner.

I loven stilles der i øvrigt krav om, at der ved programlægningen lægges afgørende vægt på kvalitet, alsidighed og mangfoldighed.

Loven indeholder endvidere nærmere regler om nedsættelse af en central bestyrelse og af regionale bestyrelser og om opgavefordelingen mellem bestyrelserne og den daglige ledelse.

Finansieringen af virksomheder skal overvejende ske ved licensafgifter og ved indtægter via reklameindslag.

Loven indeholder nærmere regler om reklamernes indhold, og for at skabe en organisatorisk adskillelse mellem programvirksomheden og formidlingen af reklameindslag skal der oprettes et særligt aktieselskab med staten som eneaktionær til at varetage reklameopgaven. Der skal endvidere etableres et nævn, der skal påse, at de regler, der gælder for reklamers indhold, overholdes.

Loven skal optages til revision senest i folketingsåret 1990-91.

I den skriftlige fremsættelse er der om baggrunden for lovforslaget bl.a. anført:

»I juni 1983 offentliggjorde den af statsministeren nedsatte mediekommission sin betænkning nr. 5 »Betænkning om et øget dansk TV-udbud«. I betænkningen anbefalede et flertal af kommissionens medlemmer, at der snarest blev truffet beslutning om etablering af et UHF-sendenet, der kunne danne grundlag for et øget dansk udbud af TV. Et stort flertal af kommissionens medlemmer gik endvidere ind for, at et nyt landsdækkende TV-program skulle opbygges uden for Danmarks Radio og drives uafhængigt af denne institution.

Mediekommissionens forslag har dannet grundlag for et tidligere lovforslag fra regeringens side om oprettelse af en ny landsdækkende TV-kanal (se Folketingsårbog 1983-84, side 339 og 387) men folketingets behandling heraf resulterede ikke i en gennemførelse af forslaget.

Der er herefter foregået en række politiske drøftelser vedrørende rammerne for en lovgivning om brud på Danmarks Radios monopol på landsdækkende og regional sendervirksomhed, og regeringen skal på dette grundlag på ny fremsætte forslag om oprettelse af en selvstændig landsdækkende TV-kanal.«

Loven fik sin endelige udformning ved vedtagelse af 2 af ministeren for kulturelle anliggender i betænkningen stillede ændringsforslag.

Der henvises i øvrigt i det hele til betænkningen og det materiale, der er optrykt som bilag hertil.

Ved 3. behandling blev lovforslaget efter afstemning ved navneopråb vedtaget med 73 stemmer (KF, V, RV, CD, KrF, FD og Breckmann (Fær.)) mod 71 (S, SF, VS og FP); 3 (Lone Dybkjær (RV), Aase Olesen (RV) og Stinus (RV) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Bernhardt Tastesen (S), Flemming Jensen (KF), Helge Sander (V), Ingerlise Koefoed (SF), Jens Bilgrav-Nielsen (RV), René Brusvang (CD), Helge Dohrmann (FP), Jørgen Lenger (VS), Inger Stilling Pedersen (KrF) og Ole Maisted (FD)