L 156 Lov om undervisning af voksne indvandrere.

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 355 af 04-06-1986
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ved loven indføres en generel offentlig forpligtelse til at tilbyde undervisning til indvandrere.

Ordningen omfatter alle voksne indvandrere, dvs. de udlændinge, der er lovligt bosat i Danmark, herunder flygtninge, der har fået opholdstilladelse.

Formålet med undervisningen er at sætte indvandrerne i stand til at fungere i det danske samfund.

Forpligtelsen til at sørge for undervisning af indvandrere er henlagt til amtskommunerne, men således at disse opfylder den ved at træffe aftale med eksisterende private skoler, institutioner eller andre initiativtagere, eventuelt en kommune, om varetagelse af undervisningen. Dette svarer til den ordning, der gælder for kompenserende specialundervisning i henhold til lov om specialundervisning for voksne.

Ved 1. behandling støttede ordførerne for regeringspartierne og RV lovforslaget, mens de øvrige ordførere med forskellig begrundelse ikke fandt det anvendeligt i den foreliggende form.

I uddannelsesudvalgets betænkning over lovforslaget hed det bl.a.:

»Finansministeren har under et samråd tilkendegivet, at det er hans hensigt - inden for de rammer, der måtte blive fastlagt ved loven - at drøfte udformningen af lønvilkårene med de forhandlingsberettigede lærerorganisationer, inden regler på området bliver endeligt fastlagt.

Efter opfordring fra udvalget har undervisningsministeren givet tilsagn om, at loven vil blive taget op til revision, når udvalget vedrørende folkeoplysning (Ole Vig-udvalget) har afsluttet sit arbejde.«

»Udvalget forudsætter ... at amtskommunerne inddrager en bred kreds af private initiativtagere i arbejdet, således at en enkelt privat initiativtager eller institution ikke får monopol på undervisningen.

Udvalget har noteret sig, at ministeren agter at tage et initiativ over for Amtsrådsforeningen i anledning af, at en amtskommune har sat sig ud over den henstilling om at oprette overenskomster med private initiativtagere, der blev givet i forbindelse med ophævelse af § 2 i lov om specialundervisning for voksne.

Hvis henstillingen fortsat overhøres, lovede ministeren at vende tilbage til sagen - eventuelt med et lovgivningsinitiativ.«

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 73 stemmer (KF, V, RV, CD og KrF) mod 71 (S, SF, VS, FP og FD).
Partiernes ordførere
Jytte Andersen (S), Knud Erik Kirkegaard (KF), Povl Brøndsted (V), Kaj Stillinger (SF), Ole Vig Jensen (RV), Helge Dohrmann (FP) og Elisabeth Bruun Olesen (VS)