L 108 Lov om beskatning af fonde, visse foreninger og institutter m.v.

Af: Minister for skatter og afgifter Isi Foighel (KF)
Samling: 1985-86
Status: Stadfæstet
Lov nr. 145 af 19-03-1986
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Loven, der er en del af skattereformen, indebærer, at visse institutioner, der hidtil helt eller delvis har været skattefri, fra og med 1987 skal beskattes med 50 pct.

Loven gælder for det første for registrerede fonde, uanset om de er benævnt legater, selvejende institutioner, stiftelser eller andet.

For det andet gælder loven for registrerede foreninger, hvilket vil sige arbejdsgiverforeninger, fagforeninger og andre faglige organisationer, men derimod ikke sportsforeninger, kulturelle foreninger og lignende.

For det tredje gælder loven for kreditforeninger, finansieringsinstitutter og andre, tilsvarende institutioner, der hidtil har været skattefri.

Beskatningen bygger i princippet på de regler, der gælder om beskatning af aktieselskaber. På grund af den særlige virkeform og det specielle formål, fonde, foreninger og institutter normalt har, indeholder loven dog en lang række lempelser i forhold til selskabsbeskatningen, således at resultatet som altovervejende hovedregel bliver, at fonde og foreninger kun beskattes af indtægt, der spares op, mens indtægt, der bruges til varetagelse af fondens eller foreningens formål, ikke beskattes.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med de øvrige lovforslag vedrørende skattereformen, der er nævnt i forbindelse med omtalen af A I. nr. 92.

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af en række ændringsforslag stillet af ministeren for skatter og afgifter.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 82 stemmer (S, KF, V, RV, CD og KrF) mod 3 (FP); 15 (SF og VS) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Hans Hækkerup (S), Hagen Hagensen (KF), Anders Fogh Rasmussen (V), Jens Thoft (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Helge Dohrmann (FP) og Arne Bjerregaard (KrF)