B 54 Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af en selvstændig og uafhængig børneombudsinstitution, decentrale rådgivningscentre og et forskningscenter for børn og unge.

Samling: 1985-86
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning indeholdt en opfordring til regeringen til inden 1. maj 1986 at fremsætte lovforslag om at oprette en selvstændig og uafhængig børneombudsinstitution, decentrale rådgivningscentre og et forskningscenter for børn og unge efter nærmere angivne retningslinjer.

Børneombudsinstitutionen skulle være påtale- og klageberettiget for barnet over for offentlige myndigheder. Institutionen skulle vurdere opvækst- og levevilkår for og retsbeskyttelsen af børn og unge. Endvidere skulle institutionen udtale sig vedrørende lovinitiativer, udbygningsplaner m.v., hvor børns interesser berøres.

De decentrale rådgivningscentre skulle yde vejledning til børnefamilier og til domstole og statsamter i forbindelse med forældremyndighedssager. Endvidere skulle centrene give vejledning i samværssager og i øvrigt vejlede kommunale og amtskommunale myndigheder og være koordinerende instans vedrørende aktiviteter med relation til børn og unge.

Forskningscenteret skulle i samarbejde med andre forskningsinstitutioner stimulere, koordinere og selv forske i børns og unges udviklings-, opvækst- og uddannelsesmuligheder.

Socialudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Jytte Andersen (S), Helge Adam Møller (KF), Birthe Rønn Hornbech (V), Carsten Andersen (SF), Aase Olesen (RV), Birgith Mogensen (CD), Jørgen Lenger (VS) og Pia Kjærsgaard (FP)