L 53 Lov om etablering af et selskab til varetagelse af kulbrinteaktiviteter i Grønland.

Af: Minister for Grønland Tom Høyem ()
Samling: 1984-85
Status: Stadfæstet
Lov nr. 595 af 12-12-1984
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ophævelse af lov om »Nordisk Mineselskab A/S« m.v., jfr. A. I. nr. 30.

Ved loven bemyndiges ministeren for Grønland til at indgå aftale med Grønlands hjemmestyre om stiftelse af et aktieselskab til varetagelse af fælles dansk og grønlandsk offentlig deltagelse i kulbrinteaktiviteter i Grønland og til ved stiftelsen at tegne statens del af aktiekapitalen.

Aktiekapitalen, der ved selskabets stiftelse skal udgøre 25 mill. kr., tegnes og indehaves af staten ved ministeren for Grønland og af Grønlands hjemmestyre ved landsstyret hver med halvdelen.

Ministeren for Grønland fremsender til orientering for et af folketinget nedsat udvalg selskabets godkendte årsregnskaber og årsberetninger.

Selskabet udarbejder én gang årligt en redegørelse for selskabets virksomhed i det forløbne år og for planlagte aktiviteter såvel i det kommende år som på længere sigt samt planerne for finansiering heraf. Ministeren fremsender redegørelsen sammen med årsregnskaber og årsberetninger.

Selskabet skal i øvrigt gennem ministeren for Grønland orientere et af folketinget nedsat udvalg om dispositioner i selskabet, som findes at være af væsentlig samfundsmæssig betydning eller af en karakter, der medfører væsentlige ændringer i organisationen af selskabets virksomhed.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om ophævelse af lov om »Nordisk Mineselskab A/S« m.v. og forslag til lov om ophævelse af lov om Arktisk Minekompagni A/S (Arctic Mining Company. Ltd.), se nærmest foranstående og nærmest følgende sag, og indgår i en nyordning af koncessionsforholdene vedr. kulbrinteefterforskning i Jameson Land-området, jfr. redegørelsen herom i nærmest foranstående sag.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 118 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, KrF og Steenholdt (Grønl.)) mod 8 (VS og FP).
Partiernes ordførere
Søren B. Jørgensen (S), Annelise Gotfredsen (KF), Ivar Hansen (V), Jes Lunde (SF), Birgith Mogensen (CD), Bernhard Baunsgaard (RV), Keld Albrechtsen (VS) og Helge Dohrmann (FP)