L 25 Lov om ændring af lov om renter ved forsinket betaling, forsikringsaftaleloven m.v.

(Ændring af morarentesatsen).

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1984-85
Status: Stadfæstet
Lov nr. 618 af 19-12-1984
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Loven indebærer en ændring af morarenten fra diskontoen med et tillæg på 2 pct. til diskontoen med et tillæg på 6 pct. Endvidere bemyndiges justitsministeren til hvert andet år efter forhandling med Danmarks Nationalbank og økonomiministeriet at ændre renten.

Om baggrunden for lovændringen hed det i den skriftlige fremsættelsestale bl.a.:

»Da folketinget i 1972 og 1977 drøftede den almindelige morarentesats, var der bred enighed om, at renten burde svare til den gennemsnitlige udlånsrente. Fordringshaverne får med en sådan rente dækning for omkostningerne ved at skulle finansiere betalingsforsinkelsen, og man undgår, at skyldnerne spekulerer i en lav morarente og bevidst udsætter betalingerne.

På denne baggrund blev morarenten fastsat til diskontoen med et tillæg på 2 pct.

I de senere år er der imidlertid indtrådt en ikke ubetydelig forskel mellem den gældende morarente og det almindelige renteniveau. Da regeringen lægger vægt på, at det fastholdes, at morarenten skal svare til den gennemsnitlige udlånsrente, foreslås det, at renten forhøjes til diskontoen + 6 pct., og at justitsministeriet hvert andet år får adgang til at ændre morarenten under hensyn til udviklingen i det almindelige renteniveau.«

Lovforslaget omfattede ændringer af morarentesatsen i lov om renter ved forsinket betaling m.v., lov om forsikringsaftaler, lov om køb på kredit og lov om erstatningsansvar. Ved ændringsforslag stillet af et flertal (S, SF og RV) foretoges også ændring af morarentesatsen i lov om leje og lov om midlertidig regulering af boligforholdene.

Udvalgets betænkning indeholdt en opfordring til justitsministeren om at nedsætte en arbejdsgruppe med det formål at gennemgå lovgivningen om morarenter med henblik på at foreslå eventuelle yderligere ændringer i lovgivningen.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt med 148 stemmer.
Partiernes ordførere
Hans Hækkerup (S), Annelise Gotfredsen (KF), Bente Mousten Nielsen Hansen (V), Ruth Olsen (SF), Birgith Mogensen (CD), Bernhard Baunsgaard (RV), Inger Stilling Pedersen (KrF) og John Arentoft (FP)