L 141 Lov om ændring af lov om kommunale valg.

Af: Indenrigsminister Britta Schall Holberg (V)
Samling: 1984-85
Status: Stadfæstet
Lov nr. 77 af 06-03-1985
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Ved loven ændres reglerne om optagelse på valglisten af vælgere, der flytter til en kommune senere end 18.-dagen før afholdelse af de kommunale valg. Vælgere, der flytter senest 11.-dagen før valget, får mulighed for at stemme.

Endvidere ændres reglerne om udformning af stemmesedler. Opstilles der således flere kandidatlister, der indgår listeforbund, skal de enkelte kandidatlister opføres på stemmesedlen i to eller flere kolonner ved siden af hinanden.

Der indføjes en bestemmelse om, at det samlede antal kandidater på lister, der har indgået listeforbund, ikke må overstige det antal, der højst må opstilles på en kandidatliste, og endelig bestemmes det, at kandidatlister, der har fået tildelt samme bogstavbetegnelse. kun må indgå ét listeforbund.

Loven ændrer dernæst udformningen af brevstemmesedler, således at brevstemmesedler, der skal benyttes ved de kommunale valg, skal påtrykkes rubrikker til anførelse af bogstavbetegnelse, listebetegnelse og kandidatnavn.

Om baggrunden for lovforslaget oplyser indenrigsministeren, at ændringen af tidsrummet, i hvilket tilflyttede er afskåret fra at deltage i kommunale valg, samt udformningen af stemmesedler er udarbejdet på baggrund af en betænkning afgivet den 14. september 1983 af en arbejdsgruppe bestående af indenrigsministeriet og kommunale repræsentanter.

Ændringerne af reglerne om udformning af brevstemmesedler er foreslået på baggrund af en betænkning afgivet den 14. november 1984 af et udvalg bestående af repræsentanter fra de politiske partier i folketinget og indenrigsministeriet.

Lovforslaget vedtoges enstemmigt ved 3. behandling med 120 stemmer.
Partiernes ordførere
Henning Rasmussen (S), Flemming Jensen (KF), Peder Sønderby (V), Tommy Dinesen (SF), Jørgen Lenger (VS) og Kristen Poulsgaard (FP)