L 108 Lov om ændring af lov om gældssanering af statsgaranterede studielån.

(Indførelse af ankenævn m.v.).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1984-85
Status: Stadfæstet
Lov nr. 264 af 06-06-1985
Efter 1. behandling henvist til uddannelsesudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Med loven indføres et ankenævn til at behandle klager over statens uddannelsesstøtte og hypotekbankens afgørelser. Endvidere vil rentetilskudsprocenten fremover blive beregnet som et gennemsnit af rentesatserne for statsgaranterede studielån under afvikling. Tilskudsprocenten ophører således med at være bevillingsstyret. Endelig gives der med loven hjemmel til at yde rentetilskud for tilskudsårene 1983-84 henholdsvis 1984-85 efter nærmere fastlagte kriterier, idet folketingets ombudsmand under uddannelsesudvalgets behandling af lovforslaget gjorde opmærksom på, at der ikke havde været tilvejebragt det fornødne hjemmelsmæssige grundlag for ansøgningsfristerne i disse tilskudsår.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til folketingsbeslutning om gældssanering for nyuddannede, se B. II., nr. 114.

Lovforslaget fremsattes i overensstemmelse med en revisionsbestemmelse i gældssaneringsloven. Ifølge bemærkningerne til denne skulle loven tages op til revision »bl.a. med henblik på at afløse den foreslåede bevillingsstyrede tilskudsordning med en lovbunden ...«.

Lovforslaget indeholdt forslag om en ændret bevillingsstyret ordning, men ved ændringsforslag, stillet af RV og støttet af S og SF, gennemførtes en lovbundet ordning.

Lovforslaget vedtoges med 137 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, VS og KrF) mod 2 (FP).
Partiernes ordførere
Erling Olsen (S), Connie Hedegaard (KF), Hanne Severinsen (V), Alice Faber (SF), Ole Vig Jensen (RV), Bente Juncker (CD), Elisabeth Bruun Olesen (VS), Jens Kristian Steffensen (KrF) og Pia Kjærsgaard (FP)