B 72 Forslag til folketingsbeslutning om modernisering af lovgivningen om penge- og kapitalformidlende institutioner og virksomheder.

Samling: 1984-85
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Ifølge beslutningsforslaget opfordres regeringen til at modernisere lovgivningen om penge- og kapitalformidlende institutioner og virksomheder efter nærmere angivne retningslinjer.

Således bør den ny lovgivning ifølge beslutningsforslaget bygges op som en »paraplylovgivning«, der stiller ensartede krav til alle de virksomheder, som virker som formidlere på penge- og kapitalmarkedet, samt lægger dem ind under samme tilsynsmyndighed i industriministeriet.

Ud over disse ensartede krav, der vedrører de overordnede retningslinjer for virksomhedernes organisation, forretningsførelse, regnskabspligt, revision, bestyrelsesarbejde og bestyrelsesvalg, herunder antallet af medarbejderrepræsentanter samt sikring af samfundsrepræsentation, bør lovgivningen ifølge beslutningsforslaget endvidere stille en række specielle krav om soliditet, likviditet og placering af midler m.v., som er bestemt af de funktioner, f.eks. indlåns- og udlånsvirksomhed, forsikringsvirksomhed, investeringsvirksomhed osv., der udføres.

Som baggrund for forslaget er der i de ledsagende bemærkninger henvist til de voldsomme forandringer, herunder den brancheglidning, der i de senere år er sket på penge- og kapitalmarkederne, og til, at den eksisterende lovgivning ikke tager tilstrækkelig højde for de problemer, denne udvikling rejser. Der er i den forbindelse henvist til nogle konkrete eksempler.

Under 1. behandlingen var såvel industriministeren som de politiske ordførere bortset SFs ordfører afvisende eller meget skeptiske over for ideen om et samlet lovkompleks på området, derimod var næsten alle positive over for forslagets intentioner om skærpelse af revisionen.

Erhvervsudvalget afgav ikke betænkning over beslutningsforslaget.
Partiernes ordførere
Svend Andersen (S), Tove Lindbo Larsen (S), Flemming Hansen (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Hans Larsen-Ledet (RV), René Brusvang (CD), Inger Stilling Pedersen (KrF) og Anne Grete Holmsgaard (VS)