L 66 Lov om ændring af patentloven

Af: Industriminister Ib Stetter (KF)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 153 af 11-04-1984
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Loven indebærer en omlægning af patentlovens årsafgiftssystem, således at årsafgifter - i modsætning til nu - løbende forfalder i ansøgningsperioden.

Herudover er der ved loven skabt hjemmel for Danmarks ratifikation af Budapesttraktaten om international anerkendelse af deponering af mikroorganismer.

Loven medfører endvidere en ændring i bestemmelserne om fremskaffelse af oplysninger om behandling af patentansøgninger i andre lande samt visse mindre ændringer i bestemmelserne om internationale patentansøgninger som følge af ændringer i patentsamarbejdstraktatens gennemførelsesforskrifter.

Med hensyn til ikrafttrædelse af lovens enkeltbestemmelser henvises der til lovens ikrafttrædelsesbestemmelser, hvorefter en del bestemmelser træder i kraft 3 mdr. efter bekendtgørelsen i Lovtidende, en del træder i kraft den 1. oktober 1984, og for så vidt angår de øvrige bestemmelser fastsætter industriministeren ikrafttrædelsestidspunktet.

Endvidere er der fastsat overgangsbestemmelser.

Lovforslaget er i det væsentlige en genfremsættelse af det af industriministeren fremsatte forslag til lov om ændring af patentloven i folketingsårets 1. samling (se A.II. nr. 22, 1. samling) og har i øvrigt været forelagt folketinget sammen med forslag om ratifikation af Den europæiske Patentkonvention i folketingsåret 1982-83 (se Folketingsårbog 1982-83 side 109 ff, og de dér anførte yderligere henvisninger).

Forslaget om ratifikation af Den europæiske Patentkonvention var omfattet af grundlovens § 20, og da der ikke opnåedes det fornødne flertal på 5/6 af folketingets medlemmer ved forslagets vedtagelse ved 3. behandling, indstilledes lovforslaget ikke til kgl. stadfæstelse.

Om baggrunden for nærværende lovforslag er der i den skriftlige fremsættelse bl.a. anført:

»Da det ikke kan forventes, at Danmark inden for den nærmeste fremtid vil kunne ratificere Den europæiske Patentkonvention og derigennem opnå de meget betydelige fordele, som tilslutning til Den europæiske Patentmyndighed ville have haft også for patentdirektoratet, er det, som det også fremgik af det i november 1983 fremsatte lovforslag, af væsentlig betydning, at man ad anden vej muliggør en betydelig reduktion i antallet af sager under behandling i patentdirektoratet og af direktoratets behandlingstid. Den foreslåede omlægning af årsafgiftssystemet indgår som en del af de tiltag, der er under overvejelse. I de almindelige bemærkninger til lovforslaget er det nævnt, at en omlægning kan forventes at medføre et engangsfald i antallet af ansøgninger under behandling på fra 6.000 til 10.000 af en samlet mængde af ansøgninger under behandling på ca. 39.000.
...
Lovforslaget tilsigter som nævnt yderligere at skabe hjemmel for en dansk ratifikation af Budapesttraktaten. Formålet med denne traktat er at sikre en gensidig anerkendelse af, at en deponering af en kultur af en mikroorganisme i forbindelse med en patentansøgning kan foretages ved en international deponeringsmyndighed. Dette vil spare en ansøger for udgifter i tilfælde, hvor der ansøges om patent i flere lande.«

Ved 3. behandling blev lovforslaget enstemmigt vedtaget med 117 stemmer.
Partiernes ordførere
Christian Kelm-Hansen (S), Jens Peter Jensen (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Hans Larsen-Ledet (RV), René Brusvang (CD), Helge Dohrmann (FP) og Inger Stilling Pedersen (KrF)