L 21 Lov om ændring af lov om offentlig sygesikring, lov om styrelse af sociale og visse sundhedsmæssige anliggender og lov om kommunernes styrelse

(Ressortændring, amtsrådets udvalgsmæssige bindinger og forsøgsordninger vedrørende udvalgsstrukturer i kommuner og amtskommuner).

Af: Indenrigsminister Britta Schall Holberg (V)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 156 af 11-04-1984
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Loven indeholder forskellige ændringer som følge af den ressortomlægning, hvorved sygesikringsspørgsmål blev overført fra socialministerens til indenrigsministerens ansvarsområde.

Loven ophæver de bestemmelser i sygesikringsloven, der henlægger den umiddelbare forvaltning af sygesikringen til amtsrådets social- og sundhedsudvalg.

Endvidere åbner ændringen af den kommende styrelseslov og den sociale styrelseslov adgang til, at kommune og amtskommune kan optage bestemmelser i deres styrelsesvedtægter, hvorefter alle sager vedrørende kommunens sociale, sundhedsmæssige og arbejdsmarkedsmæssige anliggender skal behandles i det sociale udvalg, og alle sager vedrørende amtskommunens sociale og sundhedsmæssige anliggender ud over sygehusvæsenet og sygesikring skal behandles i social- og sundhedsudvalget.

I det oprindelige lovforslag var der yderligere et forslag om, at det er en betingelse for at yde tilskud fra den offentlige sygesikring til behandling hos fysioterapeut på klinik, at denne er godkendt af amtsrådet.

Dette forslag udgik på grund af et ændringsforslag stillet af socialdemokratiets, socialistisk folkepartis og det radikale venstres medlemmer af udvalget.

Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget med 74 stemmer (KF, V, RV, CD, FP, VS og KrF) mod 58 (S, SF).
Partiernes ordførere
Svend Taanquist (S), Lizzie Lichtenberg (KF), Bente Mousten Nielsen Hansen (V), Birthe Hansen (SF), Dagmar Kirstine Mørk Jensen (RV), Addi Andersen (CD), Ole Maisted (FP) og Jens Kristian Steffensen (KrF)