F 19 Hvilke oplysninger kan regeringen give om den indenrigs- og udenrigspolitiske situation?

Til: Statsminister Poul Schlüter (KF)
Samling: 1983-84 (2. samling)
Status: Foretaget
Efter at ordføreren for forespørgerne (Anker Jørgensen (S)) havde begrundet forespørgslen, afgav statsministeren (Poul Schlüter) en besvarelse.

I den efterfølgende debat deltog - foruden ordføreren for forespørgerne, statsministeren og undervisningsministeren (Bertel Haarder) - følgende ordførere for partierne: Svend Auken (S), Gammelgaard (KF), Ivar Hansen (V), Gert Petersen (SF), Niels Helveg Petersen (RV), Nør Christensen (CD), Dohrmann (FP), Arentoft (FP), Anne Grete Holmsgård (VS), Steffensen (KrF) og Maisted (FD). Uden for ordførernes kreds talte: Lasse Budtz (S), Lykketoft (S), Kaj Poulsen (S), Jens Peter Jensen (V), Mette Madsen (V), Johs. M. Olsen (V), Leif Hermann (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Stinus (RV), Brusvang (CD), Pia Kjærsgaard (FP), Poulsgaard (FP), Albrechtsen (VS), Lenger (VS), Elisabeth Bruun Olesen (VS), Breckmann (Fær.) og Steenholdt (Grønl.).

Under forhandlingerne fremsatte Svend Auken (S) følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 7259):

»Folketinget tager afstand fra regeringens ensidige økonomiske og sociale politik. De gennemførte nedskæringer rammer skævt og øger arbejdsløsheden. Virkningen er, at det internationale opsving ikke udnyttes til gavn for beskæftigelsen og den sociale retfærdighed.

I stedet bør kræfterne samles om en anden politik, der bygger på en nedsættelse af arbejdstiden, en aktiv investeringspolitik, en udbygning af virksomhedernes konkurrenceevne og en retfærdig byrdefordeling gennem en skattereform.

Herefter går tinget over til næste sag på dagsordenen.«

Gammelgaard (KF) fremsatte sammen med Ivar Hansen (V), Niels Helveg Petersen (RV), Nør Christensen (CD) og Steffensen (KrF) følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 7265):

»Folketinget tager statsministerens redegørelse til efterretning.

Folketinget understreger nødvendigheden af videreførelse af en stram indkomst- og udgiftspolitik og behovet for gennemførelse af væsentlige reformer i de kommende år vedrørende indkomstskat, dagpengesystem, forskning og udvikling samt videre- og efteruddannelse for voksne.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Gert Petersen (SF) fremsatte sammen med Albrechtsen (VS) følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 7284):

»Folketinget pålægger udenrigsministeren på NATOs igangværende ministerrådsmøde at stille forslag om,

at NATO erklærer sig villig til straks at standse al yderligere udstationering af euromissiler (Pershing II og krydsermissiler) for at lette genoptagelse af forhandlingerne mellem USA og USSR,

at NATO på denne baggrund opfordrer USSR og USA til omgående at genoptage forhandlingerne med det formål, at der opnås en kraftig reduktion af de sovjetiske mellemdistanceraketter, og at der ikke sker nogen udstationering af amerikanske mellemdistanceraketter i Vesteuropa, og

at NATO opfordrer Sovjet til at indstille yderligere udstationering af kortdistanceraketter, mens der forhandles,

og går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Dohrmann (FP) fremsatte følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 7305):

»Folketinget udtaler, at ingen mod sin vilje kan tvinges til at bidrage økonomisk til partier, som man ikke sympatiserer med.

Herefter går tinget over til næste sag på dagsordenen.«

Maisted (FD) fremsatte følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 7319):

»Idet folketinget opfordrer indenrigsministeren til at sætte hovedstadsrådets beslutning om fyring af de HT-chauffører, der ikke ønsker at være medlem af SiD, ud af kraft,

går tinget over til næste sag på dagsordenen.«

Det af Gammelgaard (KF) m.fl. stillede dagsordensforslag vedtoges med 84 stemmer (KF, V, RV, CD, KrF, FD, Breckmann (Fær.) og Steenholdt (Grønl.)) mod 81 (S, SF, FP og VS).

Hermed var det af Svend Auken (S), det af Gert Petersen (SF) og Albrechtsen (VS), det af Dohrmann (FP) og det af Maisted (FD) stillede dagsordensforslag bortfaldet.