L 53 Forslag til lov om ændring af lov om skattemæssige afskrivninger m.v.

(Skattemæssig behandling af finansiel leasing).

Samling: 1983-84 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Lovforslaget havde følgende indhold:

Ȥ 1
I lov om skattemæssige afskrivninger m.v., jfr. lovbekendtgørelse nr. 419 af 1. september 1983, foretages følgende ændring:

Efter § 29 S indsættes som nyt afsnit:

»Afsnit IV C
Finansiel leasing

§ 29 T. Finansiel leasingvirksomhed anses skattemæssigt for finansieringsvirksomhed. Deltagere i en sådan virksomhed anses ikke for ejere i skattemæssig henseende af de af leasingvirksomheden omfattede aktiver og kan derfor ikke foretage skattemæssige afskrivninger på de pågældende aktiver, herunder forskuds- eller forlodsafskrivninger.

Stk. 2. Ved finansiel leasing forstås aftaler, hvorved leasingtager overtager alle væsentlige risici og fordele, som er knyttet til ejendomsretten. Hvornår en leasingaftale skal anses for finansiel leasing, afgøres efter nærmere retningslinjer fastsat af ministeren for skatter og afgifter.«

§2
Loven træder i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende og har virkning fra 1. november 1983.«

Som begrundelse for lovforslaget anførtes bl.a. i de ledsagende bemærkninger, at det var forslagsstillernes hensigt at sætte en stopper for utilsigtet anvendelse af afskrivningsreglerne, som det forekommer i forbindelse med finansielle leasingarrangementer.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med det af skatte- og afgiftsministeren fremsatte forslag til lov om ændring af afskrivningsloven og forskellige andre skattelove (Begrænsning af fradragsretten i visse lejeforhold (leasing)), se under A.I., 1. samling, nr. 34.

Ved 1. behandling blev lovforslaget afvist af ministeren for skatter og afgifter, der samtidig henviste til det ovennævnte lovforslag.

Skatte- og afgiftsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Mogens Lykketoft (S), Bernhardt Tastesen (S), Hagen Hagensen (KF), Anders Fogh Rasmussen (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Villy Jørgensen (CD), John Lawaetz (FP), Erling Askjær Jørgensen (UFG), Bernhard Baunsgaard (RV) og Preben Wilhjelm (VS)