B 55 Forslag til folketingsbeslutning om vedvarende energi og varmeforsyning i zone 4

Samling: 1983-84 (1. samling)
Status: Bortfaldet
I forslaget opfordredes regeringen til at øge indsatsen vedr. udbygningen af vedvarende energi i overensstemmelse med målsætningen i Energiplan 81 (EP 81) og til at lægge følgende retningslinjer til grund for varmeplanlægningen i zone 4:

1. Kommunerne skal opfordres til at færdiggøre lokale varmeforsyningsprojekter.

2. I den lokale og centrale stillingtagen til de forskellige forsyningsmuligheder skal vedvarende energi inddrages på en systematisk måde.

3. Ved den samfundsøkonomiske vurdering af lokale varmeforsyningsprojekter baseret på vedvarende energi bør der ses bort fra statsstøtten til disse projekter.

4. Der skal gennemføres et stop for udbredelsen af elvarme i kommuner, hvor der eksisterer et fjernvarmenet, eller hvor der er rimelige forudsætninger for etableringen heraf med henblik på udnyttelse af halm, træflis, varmepumper, biogasdrevne kraftvarmeværker o.s.v.

Halm- og træflisressourcer bør i videst mulig udstrækning anvendes i zoné 4, ligesom udnyttelse af biogas gives høj prioritet.

El produceret på vindmøller eller biogasanlæg bør indpasses bedst muligt i de kombinerede energisystemer. Elvarme vil kunne komme på tale i lokaliteter, hvor forudsætningen for vindmølleparker er gode.

5. Lokale energiforsyningsprojekter bør være kommunale eller organiseret som andelsselskaber.

6. Lov om elforsyning ændres således, at der skal gives koncession helt ned til 60 kW elproduktionsanlæg, hvorved mulighederne for rationel koordination m.v. øges.

7. Der oprettes kommunale energikommissioner, som skal være igangsættende og debatskabende på energiområdet.

8. Statstøtten til landsbyenergiprojekter bør øges væsentligt - d.v.s. til ca. 200 mill. kr. årligt.

Om baggrunden for og formålet med forslaget anførtes bl. a. følgende i den skriftlige fremsættelsestale:

»... En forstærket indsats for udnyttelsen af vedvarende energi er udtryk for et teknologivalg og for en industripolitisk strategi. Danske virksomheder har allerede placeret sig forrest i international sammenhæng på flere af disse nye produktionsområder. Miljømæssige og forsyningssikkerhedsmæssige synspunkter taler også for denne strategi, der vil stimulere beskæftigelsen netop i områder, der har mest brug for det.

Samtidig er det i disse områder, at mulighederne for udnyttelsen af vedvarende energi er størst. Halm, træflis, biomasse, vind m.v. kan i kombinerede anlæg danne grundlag for forsyning af landsbyer med energi. I den socialdemokratiske regerings Energiplan 1981 blev formuleret en målsætning om, at vedvarende energi i år 2000 skal kunne dække 6 pct. af landets samlede energiforsyning og 8 pet. af opvarmningen. For at nå dette skal der gøres en aktiv og systematisk indsats, først og fremmest gennem varmeplanlægningen og i udbygningen af vindmølleparker. Lov om varmeforsyning kan - rigtigt anvendt - være grundlaget for en systematisk indsats i kommunerne på disse områder ...«

Forslaget nåede ikke at komme til 1. behandling inden udskrivningen af valg til folketinget.