L 80 Lov om skattefri virksomhedsomdannelse

Af: Minister for skatter og afgifter Isi Foighel ()
Samling: 1982-83
Status: Stadfæstet
Lov nr. 264 af 08-06-1983
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Efter loven kan en personligt ejet virksomhed omdannes til aktie- eller anpartsselskab, uden at der som følge af virkomhedsomdannelsen udløses beskatning af den tidligere ejer.

Loven tager i første række sigte på tilfælde, hvor en person omdanner sin personligt drevne virksomhed til aktie- eller anpartsselskab, således at han bliver hovedaktionær i det selskab, der driver virksomheden videre. Der åbnes dog også mulighed for, at virksomheder, der drives af flere i forening, under visse betingelser kan omdannes efter lovens regler.

Virksomhedsomdannelse kan kun ske med udgangen af et indkomstår og medfører ikke nogen beskatning hos den hidtidige ejer. Selskabet indtræder i den hidtidige ejers skattemæssige stilling. Hvis der er foretaget henlæggelser til investeringsfonds, som ikke er benyttet på omdannelsesdato- en, kan disse overføres helt eller delvis til benyttelse i selskabet. Derimod kan uudnyttede skattemæssige underskud ikke overføres til selskabet.

Ved 1. behandling blev lovforslaget behandlet sammen med forslag til lov om ændring af forskellige skattelove. (Ændringer vedrørende virksomhedsomdannelse i dødsboer m.v.) (se nærmest følgende sag).

Ud over ændringsforslag i udvalgsbetænkning blev der af ministeren for skatter og afgifter stillet ændringsforslag til 2. behandling uden for betænkningen, hvorefter loven tillige finder anvendelse, når et aktie- eller anpartsselskab udskiller en del af selskabet til et selvstændigt datterselskab.

Efter udvalgsbehandling mellem 2. og 3. behandling afgav udvalget mundtlig indstilling.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 81 stemmer (KF, V, FP, CD, RV og KrF) mod 23 (SF og VS), mens 55 (S og Steenholdt (Grønl.)) hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Mogens Lykketoft (S), Hagen Hagensen (KF), Anders Christian Poulsen (V), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Poul Emmert Andersen (CD), Mogens Glistrup (FP) og Aase Olesen (RV)