L 197 Forslag til lov om ændring af konkursloven m.v.

(Gældssanering).

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1982-83
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Lovforslaget havde til formål at gennemføre regler, som giver stærkt forgældede skyldnere, der undergives konkursbehandling, mulighed for at få saneret den del af gælden, der ikke dækkes gennem udlodningen i konkursboet. Forslaget indebærer, at skifteretten i forbindelse med konkursbehandling kan nedsætte skyldneres restgæld til et realistisk beløb samtidig med, at der fastsættes en henstands- og afdragsordning.

Lovforslaget er udformet på grundlag af betænkning nr. 957/1982, der er afgivet af et sagkyndigt udvalg under justitsministeriet, men er i forhold til betænkningsudkastet begrænset til kun at angå gældssanering i konkurs. Dette skyldes, at udgifterne til gennemførelse af gældssanering såvel i som uden for konkurs anslås til 16 mill. kr., og at det efter regeringens skøn ikke vil være realistisk at tilvejebringe disse ressourcer i den nuværende situation.

Ved 1. behandling af lovforslaget tilkendegav ordførerne fra S, SF og RV, at de fandt, at en gældssaneringsordning burde omfatte både skyldnere i og uden for konkurs.

Retsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Ole Espersen (S), Hagen Hagensen (KF), Anders Christian Poulsen (V), Inger Harms (SF), Birgith Mogensen (CD), John Lawaetz (FP), Aase Olesen (RV) og Inge Krogh (KrF)