B 107 Forslag til folketingsbeslutning om standsning af Cheminovas forurening

Samling: 1982-83
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til miljø- og planlægningsudvalget.

Ifølge forslaget til folketingsbeslutning anmoder folketinget regeringen om at drage omsorg for, at det pålægges virksomheden Cheminova inden den 1. juli 1984 at fjerne alle depoter af kemikalieaffald, som er etabieret af virksomheden på Harboør Tange, og at uskadeliggøre kemikalierne enten ved sikker, kontrolleret opbevaring eller ved oparbejdning.

Det skal samtidig pålægges Cheminova at foretage oprensning og andre afhjælpende foranstaltninger, som sikrer, at de udsivninger, som findes fra jordlag under og uden for depoterne, ikke efter den 1. juli 1984 tilfører grundvandet, havet eller Limfjorden giftkoncentrationer, der ligger over internationale grænseværdier.

Endvidere skal det pålægges virksomheden at undergive alle nuværende udledninger af spildevand m.v. sådan behandling, at overskridelse af sikre grænseværdier ikke forekommer.

Forslaget til folketingsbeslutning blev ved 1. behandling afvist af miljøministeren ud fra den begrundelse, at ministeren ikke fandt det hensigtsmæssigt i den konkrete sag at bryde med den sagsbehandlingsprocedure, der er fastlagt i miljøbeskyttelsesloven.

Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Erik Holst (S), Niels Ahlmann-Ohlsen (KF), Svend Heiselberg (V), Erik Hove Sørensen (SF), Uffe Thorndahl (FP), Tage Dræbye (RV) og Jens Kristian Steffensen (KrF)