L 9 Lov om biavl.

Af: Landbrugsminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 115 af 31-03-1982
Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.

Efter loven samles alle bestemmelser om beskyttelse af bier mod forgiftning som følge af anvendelse af kemiske bekæmpelsesmidler, om bekæmpelse af smitsomme sygdomme hos bier samt om foranstaltninger til fremme af biavlen i én lov. De væsentligste ændringer i forhold til de gældende lovbestemmelser er, at der indføres en klassificering af bekæmpelsesmidler, som er farlige for bier, samt bødestraf for anvendelse af de farligste af disse midler, såfremt der derved forvoldes forgiftningsskader på bier.

Samtidig henvises alle erstatningskrav i forbindelse med en forgiftningsskade på bier til afgørelse ved voldgift i særlige biavls- og planteavlssagkyndige voldgiftsudvalg. Der vil over hele landet blive udpeget voldgiftsmænd med kendskab til henholdsvis planteavl og biavl. Voldsgiftsudvalgenes kendelser vil kunne indbringes for de almindelige retter efter retsplejelovens regler.

Lovforslaget blev behandlet sammen med forslag til lov om ændring af lov om beskyttelse af bier [af Bjørn Poulsen (SF) m.fl.((se A.II. nr. 44].

Loven fik sin endelige udformning gennem vedtagelse af 5 af landbrugsministeren i betænkningen stillede ændringsforslag, hvorefter der bl. a. indførtes regler om bogføringspligt for virksomheder, der erhvervsmæssigt spreder giftmidler.

Ved 3. behandling blev lovforslaget enstemmigt vedtaget med 135 stemmer.
Partiernes ordførere
Jens Peter Lerke (S), Johannes Burgdorf (KF), Svend Heiselberg (V), Ib Bjørn Poulsen (SF), John Arentoft (FP), Bent Stubkjær Pedersen (CD), Hans Larsen-Ledet (RV) og Arne Bjerregaard (KrF)