L 174 Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension.

(Om fondsanbringelse).

Af: Arbejdsminister Svend Auken (S)
Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 225 af 28-05-1982
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Ved loven skabes der hjemmel for, at ATP-midler kan anbringes i indeksobligationer, garantiandele, konvertible eller udbyttegivende gældsbreve samt i mere risikoprægede aktiver som f.eks. erhvervsobligationer, certifikater eller ejerkapital i og udlån til erhvervsvirksomhed.

Fondens årlige anbringelser i risikoprægede aktiver må ikke overstige et beløb, der svarer til 20 pct. af forøgelsen i det løbende regnskabsår af aktivmassen.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond. (Om fondsanbringelse), se nærmest følgende sag.

Som baggrund for disse to lovforslag angav arbejdsministeren bl.a. følgende i den fælles skriftlige fremsættelse:

»I lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond er der i henholdsvis § 26 og § 6 fastsat nærmere regler dels om de anbringelsesmuligheder, som fondenes bestyrelser skal benytte sig af ved forvaltningen af fondenes midler, dels om de muligheder, som bestyrelserne inden for visse grænser kan benytte til nogle nærmere angivne anbringelser, bl.a. aktier.

Reglerne herom i § 26 i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension af 7. marts 1964 blev i sin tid i det væsentlige udformet på linje med de regler, der da var gældende for pensionskassemidler efter lov om tilsyn med pensionskasser i den daværende affattelse. I forslaget til lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond var det i § 6 foreslået, at der skulle gælde ganske tilsvarende regler om anbringelsen af dyrtidsfondsmidlerne for ATP-midlerne. Under behandlingen i folketinget blev anbringelsesmulighederne udvidet til at omfatte udlån til kommuner til arealerhvervelse og til andelsselskaber.

Som følge af den økonomiske og samfundsmæssige udvikling, derunder de betydelige forskydninger i strukturen af samfundets opsparing og kapitalanbringelse, er der i det sidste par år gennemført ændringer i reglerne om anbringelse af forsikrings- og pensionskassemidler med sigte på, at disse midler i videre omfang kan anbringes i erhvervslivet.

På grundlag af indstillinger fra bestyrelsen for Arbejdsmarkedets Tillægspension og bestyrelsen for Lønmodtagernes Dyrtidsfond finder regeringen, at der bør ske tilsvarende ændringer og udvidelser af reglerne for anbringelse af ATP-midlerne og dyrtidsfondsmidlerne.«

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 119 stemmer mod 23 (V og VS).
Partiernes ordførere
Børge Bakholt (S), Erik Ninn-Hansen (KF), Uffe Ellemann-Jensen (V), Ole Henriksen (SF), Mogens Voigt (FP), Grethe Kindberg Jørgensen (CD) og Lone Dybkjær (RV)