L 139 Forslag til lov om stålhandelens overholdelse af listepriser m.v.

Af: Industriminister Erling Jensen (S) Industriminister og Erling Jensen (S)
Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Efter lovforslaget bemyndigedes industriministeren til at fastsætte forskrifter til gennemførelse af Kommissionens henstilling nr. 1835/81/EKSF af 3. juli 1981 til medlemsstaterne om forpligtelse til offentliggørelse af prislister og salgsbetingelser samt om forbudt praksis inden for stålhandelen samt senere ændringer heri.

Ifølge henstillingen pålægges medlemsstaterne med virkning fra den 1. juli 1982 og med gyldighed til den 30. juni 1984 at gennemføre foranstaltninger, hvorefter stålhandlende skal offentliggøre deres prislister og salgsbetingelser, ligesom det ikke skal tillades disse virksomheder at sælge til priser, der er lavere end de offentliggjorte priser, medmindre der er tale om tilpasning til en konkurrents prisliste.

Henstillingen omfatter kun stålhandlende, hvis årlige omsætning overstiger 12.000 tons årligt, men på lovforslagets fremsættelsestidspunkt forhandledes der om en nedsættelse heraf.

Ifølge lovforslaget skulle monopoldirektoratet føre tilsyn med de stålhandlendes overholdelse af bestemmelserne.

Om baggrunden for lovforslaget er der i den skriftlige fremsættelse bl. a. anført følgende:

»...

Som følge af den europæiske stålkrise har den danske regering inden for rammerne af samarbejdet i Det europæiske Kul- og Stålfællesskab deltaget i en lang række initiativer med henblik på at afbøde såvel de økonomiske som de sociale virkninger af stålkrisen, som gjorde sig mærkbart gældende fra efteråret 1980, og som stadig truer stålindustrien.

Disse foranstaltninger har hidtil kun omfattet de stålproducerende virksomheder, men for at sikre mod omgåelser og for at sikre bedst mulig overholdelse af priserne på stålmarkedet har Kommissionen med tilslutning fra medlemslandene udstedt henstilling nr. 1835/81 EKSF af 3. juli 1981 til medlemsstaterne om forpligtelse til offentliggørelse af prislister og salgsbetingelser samt om forbudt praksis inden for stålhandelen.

...«

Herudover henvises der til lovforslagets ledsagende bemærkninger, hvor der udførligt er gjort rede for forslagets baggrund og indholdet af Kommissionens henstilling, som er optrykt som bilag til lovforslaget.

Erhvervsudvalget afgav den 3. juni 1981 beretning, hvoraf fremgår:

»Industriministeren har over for udvalget oplyst, at det er sandsynligt, at Kommissionen vil udskyde overgangen af kontrollen med stålhandelens listepriser til de nationale myndigheder til 1. januar 1983.

Udvalget har på denne baggrund besluttet at udskyde behandlingen af lovforslaget og afventer således genfremsættelse af lovforslaget i samlingen 1982-83, idet det bemærkes, at der ikke herved er taget stilling til lovforslagets gennemførelse.«
Partiernes ordførere
Svend Andersen (S), Ib Stetter (KF), Arne Christiansen (V), Holger K. Nielsen (SF), Erling Askjær Jørgensen (FP), Carl Hahn (CD) og Janne Normann (RV)