B 51 Forslag til folketingsbeslutning om etablering af en naturkatastrofefond.

Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalget om offentlige arbejder.

I forslaget til folketingsbeslutning opfordredes regeringen til efter samråd med forsikringsbranchen at tage initiativ til etablering af en naturkatastrofefond.

Om baggrunden for beslutningsforslaget hedder det bl.a. i de ledsagende bemærkninger:

»I forbindelse med stormen den 24. november 1981 blev skader af størrelsesordenen 600 mill. kr. dækket via almindelige skadesforsikringer, medens stormflodsskader af størrelsesordenen 100-200 mill. kr. ikke var forsikringsmæssigt dækket. På et meget tidligt tidspunkt lovede et stort politisk flertal, at disse skader ville blive dækket af det offentlige, og at dækningen ville komme meget hurtigt. Det politiske flertal har haft vanskeligt ved at leve op til disse løfter, dels fordi skadesopgørelsen har været vanskelig, dels fordi der skulle etableres et nyt vurderingsapparat. Endelig besluttede et politisk flertal, at visse skaderamte, som f.eks. sommerhusejere (inkl. sommerhuse, der udlejes i erhvervsøjemed) og store, velkonsoliderede virksomheder, ikke skulle modtage hjælp.

Der har derfor i de skaderamte områder været stor usikkerhed og stor utilfredshed, idet usikkerheden om, hvem der skulle betale erstatningerne, og om skadeserstatningernes størrelse samt den manglende mulighed for hurtig retablering af hjem eller virksomhed har voldt store problemer.

Det er formålet med nærværende forslag at sikre, at der i eventuelle fremtidige naturkatastrofesituationer ikke opstår en tilsvarende usikkerhed om de økonomiske konsekvenser af sådanne skader. Forslagsstillerne har ikke ønsket at lægge sig fast på detaljerne i et lovforslag, idet disse bør afklares gennem forhandling mellem regeringen og forsikringsbranchen.«

Forslagsstillerne har herefter anført adskillige retningslinjer for indholdet af den omtalte forhandling.

Udvalget afgav ikke betænkning over beslutningsforslaget.
Partiernes ordførere
Hans Erenbjerg (S), Henning Baunbæk Dyremose (KF), Svend Heiselberg (V), Lilli Gyldenkilde (SF), Erling Askjær Jørgensen (FP), Carl Hahn (CD) og Janne Normann (RV)