B 47 Forslag til folketingsbeslutning om lige adgang til statens samarbejdsudvalg.

Samling: 1981-82 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer finansministeren til efter forhandling med de berørte organisationer at ændre kapitel 4 i cirkulære nr. 199 af 21. november 1979 om samarbejde og samarbejdsudvalg i statens virksomheder og institutioner med henblik på at sikre,

1. at samarbejdsudvalg vælges af og blandt alle ansatte, således at valgret og valgbarhed ikke beror på den enkeltes organisationstilhør, og

2. at valgmetoden sikrer mindretal en rimelig repræsentation, evt. gennem forholdstalsvalg mellem lister, idet der dog forlods gennem valgområdeopdeling kan sikres en rimelig fordeling af pladserne i samarbejdsudvalget på de forskellige faggrupper.«

Om baggrunden for forslaget anførtes bl. a. følgende i de ledsagende bemærkninger:

»Både i den offentlige og den private sektor har samarbejdsudvalg fået stigende betydning i hverdagen.

For at få det bedst mulige samarbejde i samarbejdsudvalgene bør nogle vigtige principper overholdes.

For det første skal samarbejdsudvalgets personalerepræsentanter vælges af de ansatte, ikke udpeges.

For det andet skal ansatte inden for samarbejdsudvalgets område have valgret og være valgbare uanset deres organisationsmæssige tilhørsforhold.

For det tredje skal mindretal blandt de ansatte også sikres repræsentation.

Disse principper respekteres ikke i det gældende cirkulære om samarbejde og samarbejdsudvalg i statens virksomheder og institutioner, jfr. bilag 1.

Finansministeren må derfor indlede forhandling med de berørte organisationer for hurtigt at få gennemført ændringer, som bringer reglerne i overensstemmelse med principperne.

Hvis en medarbejder udelukkes fra indflydelse gennem samarbejdsudvalget, vil den pågældende som regel også være udelukket fra at få indflydelse gennem de øvrige interne udvalg, der ofte nedsættes som underudvalg under samarbejdsudvalget. Det betyder en alvorlig indskrænkning i den enkeltes rettigheder på arbejdspladsen.

Derfor er det uantageligt, at ikke-organiserede er udelukket fra statens samarbejdsudvalg, således som det er bestemt i ovennævnte cirkulære. Det er i modstrid med princippet om, at staten ikke anerkender eksklusivaftaler inden for sit område.«

Forslaget er en uændret genfremsættelse af et i folketingsårets 1. samling fremsat forslag, jfr. 1. samling B II, nr. 9.

Arbejdsmarkedsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Otto Mørch (S), Grethe Fenger Møller (KF), Bertel Haarder (V), Ole Henriksen (SF), Knud Lind (FP), Grethe Kindberg Jørgensen (CD), Lone Dybkjær (RV) og Arne Bjerregaard (KrF)