L 74 Forslag til lov om ændring af lov om afgift af øl.

Af: Minister for skatter og afgifter Mogens Lykketoft ()
Samling: 1981-82 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet udvalgsbehandling.

Ved lovforslaget blev der foreslået en forhøjelse af ølafgiften, der for en almindelig pilsner svarer til ca. 8,5 øre pr. flaske og for luksusøl af skatteklasse A og B til henholdsvis ca. 10,6 øre og 12,5 øre pr. flaske.

For øl af skatteklasse II (under 2 1/4 vægtprocent alkohol) blev der foreslået en forhøjelse af afgiften, således at ølafgiften for en lys pilsner steg fra ca. 14 øre til 21 øre. Endvidere blev det foreslået, at hvidtøl, der hidtil har været fritaget for ølafgiften, fremtidig beskattes med 7 øre pr. flaske.

Lovforslaget indeholdt en bestemmelse om, at afgiftssatserne for stærkt øl samt satsen for ølmoderation i afgiftslovens § 17, stk. 2, reguleres hver 1. juli efter reguleringspristallet for april.

Lovforslaget indeholdt endvidere en ændring af afgiftslovens straffebestemmelser, der ville bringe dem i overensstemmelse med de nugældende principper for udformning af straffebestemmelser i afgiftslovgivningen.

Lovforslaget blev fremsat og behandlet sammen med følgende lovforslag:

Forslag til lov om ændring af afskrivningsloven. (Personbiler m.v.) (A. II. nr. 31), Forslag til lov om ændring af lov om afgift af vin og frugtvin m.m. (A. II. nr. 33), Forslag til lov om ændring af lov om afgift af spiritus m.m. (A. II. nr. 34), Forslag til lov om ændring af lov om tobaksafgifter. (A. II. nr. 35), Forslag til lov om ændring af lov om afgift af chokolade- og sukkervarer m.m. (A. II. nr. 36), Forslag til lov om ændring af lov om afgift af konsumis. (A. II. nr. 37), Forslag til lov om ændring af lov om forskellige forbrugsafgifter. (Forhøjelse af afgiften af glødelamper m.v. og afgiften af kaffe og te m.v.). (A. II. nr. 38), Forslag til lov om ændring af lov om forbrugsbegrænsende foranstaltninger. (Afgift af videobånd m.v.). (A. II. nr. 39), Forslag til lov om ændring af lov om afgift af visse detailsalgspakninger. (A. II. nr. 40), Forslag til lov om afgift af visse busrejser. (A. II. nr. 41), Forslag til lov om ændring af lov om registreringsafgift af motorkøretøjer m.v. (A. II. nr. 42) og Forslag til lov om ændring af lov om afgift af lystfartøjsforsikringer. (Omlægning af afgiften og ophævelse af lov om oprettelse af et lystfartøjsregister). (A. II. nr. 43).

De ovenstående lovforslag er en opfølgning af den aftale, der den 20. maj 1981 blev indgået mellem socialdemokratiet, det radikale venstre, centrum-demokraterne og kristeligt folkeparti. I aftalen indgik, at der på finanslovforslaget for 1982 opføres en provenureserve på 2 mia kr. med henblik på justering af afgifter, der pålægges med et fast beløb pr. vareenhed. Hensigten hermed var at imødegå den gradvise lempelse af finanspolitikken, der er et resultat af, at stykaf- gifternes andel af prisen falder med stigende varepris.

De foreslåede afgiftsforhøjelser ville i et vist omfang have genoprettet afgiftstrykket af de pågældende varer, men for at sikre, at dette også kunne opretholdes over tiden, blev det for de såkaldte giftskatter - afgifterne på øl, vin, spiritus og tobaksvarer - foreslået, at disse afgifter én gang om året reguleres i takt med den stedfundne prisudvikling. Der ville blive tale om at regulere afgiften med et nærmere fastsat beløb for hver 3 points ændring i reguleringspristallet.

Hertil kom, at der mellem forligspartierne også var opnået enighed om visse lempelser i relation til biler, idet der blev foreslået en lempelse i registreringsafgiften. Endvidere blev der i et særskilt fremsat lovforslag foreslået en forhøjelse af afskrivningsgrænsen for personbiler.

Ved lovforslagenes 1. behandling blev lovforslagene positivt modtaget af ordførerne fra S, RV, CD og KrF, mens ordførerne fra V, KF, SF og VS afviste lovforslagene. V og KF kunne dog støtte ændringerne i bilafskrivningerne.

I udvalgets betænkning og tillægsbetænkning stillede ministeren nogle ændringsforslag vedr. lovforslagets ikrafttrædelsesdatoer.

Lovforslaget kom ikke til 3. behandling p.g.a. udskrivning af folketingsvalg.
Partiernes ordførere
Børge Bakholt (S), Anders Christian Poulsen (V), Ivar Hansen (V), Uffe Ellemann-Jensen (V), Lars P. Gammelgaard (KF), Erling Askjær Jørgensen (FP), Mogens Glistrup (FP), Ove Jensen (FP), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Mikael Lennart Waldorff (VS), Niels Bollmann (CD), Ole Flygaard (DR) og Arne Bjerregaard (KrF)