L 74 Forslag til lov om regler for organisationers og foreningers bidrag til politisk virksomhed

Samling: 1980-81
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Lovforslaget omfattede visse bidrag til politisk arbejde fra sådanne organisationer og foreninger, hvortil medlemskab er af afgørende betydning for at opnå en beskæftigelse, beklæde en stilling eller på anden måde udøve et erhverv. De omfattede bidrag var bidrag til politisk arbejde, herunder politiske partier, politiske foreninger og udgivelsen af politisk presse. Såfremt sådanne bidrag skulle ydes, skulle dette ske fra en særlig fond, hvortil bidragspligten ikke skulle være obligatorisk. Der skulle aflægges særskilt regnskab for en sådan fond. Ved indmeldelse/optagelse af medlemmer i en interesseorganisation skulle det tilkendegives det nye medlem, at bidrag til fonden var frivillige, ligesom et tilsagn om bidrag skulle kunne tages tilbage ved et regnskabsårs ophør.

Lovforslaget kom til 1. behandling sammen med forslag til lov om regler for organisationers og foreningers bidrag til politiske partier [af Ib Christensen (DR) m.fl.], se nærmest følgende sag.

Lovforslagets intentioner mødte tilslutning hos ordførerne for V, FP, K.F, RV og KrF. Som argument mod lovforslaget blev af arbejdsministeren og de øvrige ordførere ikke mindst henvist til, at det måtte være organisationerne, der selv bestemte, hvilke formål organisationerne ønskede at støtte. Som alternativ til den i lovforslaget anførte ordning blev af nogle ordførere omtalt muligheden af at indføre pligt for de politiske partier til at offentliggøre deres regnskaber.

Arbejdsmarkedsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Børge Bakholt (S), Knud Enggaard (V), Erik Ninn-Hansen (KF), Mogens Glistrup (FP), Lilli Gyldenkilde (SF), Jens Jørgen Bolvig (RV), Arne Melchior (CD), Edith Holm (KrF), Carl Thio Tyroll (VS) og Ib Christensen (DR)