L 149 Lov om ny- og ombygning af Det kgl. Teaters Gamle Scene

Af: Minister for kulturelle anliggender Lise Østergaard (S)
Samling: 1980-81
Status: Stadfæstet
Lov nr. 286 af 10-06-1981
Efter 1. behandling henvist til kulturudvalget.

Loven bemyndiger ministeren for kulturelle anliggender til at anvende indtil 175 mill. kr. til ny- og ombygning af Det kgl. Teaters Gamle Scene.

Ministeren bemyndiges endvidere til - om nødvendigt - at gennemføre ejendomserhvervelse ved ekspropriation.

Ifølge lovforslaget var det endvidere hensigten, at bemyndige ministeren til at anvende 1 mill. kr. til at udarbejde en plan for placering af et nyt skuespilhus for Det kgl. Teater. Denne bestemmelse udgik imidlertid ved 2. behandlingen af lovforslaget, idet et ændringsforslag herom stillet af et mindretal (Mette Madsen (V), Øllgaard (V), Flemming Jensen (KF), Helge Møller (KF), Ingerlise Koefoed (SF) og Mølgaard (DR), tiltrådt af et andet mindretal (Bernhard Baunsgaard (RV) vedtaget med 86 stemmer for og 52 imod.

Under udvalgets behandling af lovforslaget har ministeren for kulturelle anliggender i øvrigt under samråd tilkendegivet, at beløbet 175 mill. kr. udgør maksimum og ikke vil blive overskredet, og at de i lovforslagets bilag 2 anførte arbejder vil kunne udføres inden for dette beløb, jfr. ændringsforslag nr. 1. I beløbet er inkluderet samtlige omkostninger, herunder arkitekt- og ingeniørhonorarer.

Med henblik på at sikre overholdelsen af det samlede budget og på at anvise eventuelle besparelsesmuligheder vil ministeren med bistand af et anerkendt rådgivningsfirma foretage en kritisk gennemgang og vurdering af projektet og økonomiberegningen, når der er udarbejdet et dispositionsforslag for hele byggesagen. Ministeren vil, når resultatet af kontrolgennemgangen af dispositionsforslaget foreligger, orientere folketingets kulturudvalg og bevillingsmyndighederne herom.

Det fremgår endvidere af betænkningen, at udvalget har noteret sig, at ministeren under et samråd har oplyst, at genforhandlingen af overenskomster og regulativer foregår parallelt med projekteringsarbejdet, og at udgangspunktet er målsætningsudvalgets betænkning. Udvalget har især hæftet sig ved ministerens understregning af, at en lang række af de nuværende bestemmelser om ansættelses- og arbejdsforhold kan føres direkte tilbage til teatrets nuværende uhensigtsmæssige bygningsforhold. Udvalget har taget dette som udtryk for, at der i konsekvens af beslutningen om ombygning af Det kgl. Teater indgås aftaler, som sikrer en mere smidig og økonomisk rationel arbejdsgang på teatret. Det angives således at være en forudsætning for tilslutning til lovforslaget fra flertallets side (udvalget med undtagelse af venstres, fremskridtspartiets, centrum-demokraternes og Danmarks retsforbunds medlemmer).

Endelig har udvalget lagt vægt på, at der i forbindelse med ny- og ombygningen af Det kgl. Teater findes en god og rimelig løsning på problemet vedrørende handicappedes adgang til Gamle Scene, og på, at der etableres toilet for handicappede.

Lovforslaget blev vedtaget med 128 stemmer mod 30 (FP, CD og DR); 4 (VS) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Birte Weiss (S), Mette Madsen (V), Kristen Poulsgaard (FP), Gerda Møller (KF), Ingerlise Koefoed (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Arne Melchior (CD), Jens Kristian Steffensen (KrF), Preben Wilhjelm (VS) og Niels Mølgaard (DR)