B 8 Forslag ti! folketingsbeslutning om fremme af arbejdslyst og initiativ i det danske samfund

Samling: 1980-81
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til politisk-økonomisk udvalg.

Efter forslaget til folketingsbeslutning opfordredes regeringen til at fremsætte forslag til lovændringer og til at ændre cirkulærer m.v. på en række områder, således at det danske samfund ville få mulighed for at arbejde sig ud af de økonomiske problemer.

Der blev således foreslået ændringer i reglerne om arbejdsløshedsforsikring, herunder betingelserne for opnåelse af retten til dagpenge, dagpengesatsens størrelse, supplerende dagpenge, forøgelse af A-kassernes selvfinansiering m.v. Vedrørende efterlønsordningen blev det foreslået, at finansieringen af ordningen blev ændret således, at den følger de intentioner, der lå bag vedtagelsen af loven, samt at ydelsen blev nedsat. For så vidt angår bistandsloven blev der foreslået ændring af reglerne om udbetaling af kontanthjælp efter lovens § 37. Endvidere blev det foreslået, at reglerne vedrørende hjælpemidler m.v. holdes uden for socialindkomstbegrebet, samt at betalingsreglerne vedrørende daginstitutionspladser gøres afhængige af driftsomkostningerne. Den forøgede forældrebetaling skulle modsvares af en reduceret statsrefusion.

Invalidepensionen skulle efter forslaget ikke nedtrappes ved anvendelse af socialindkomsten, men udbetales uanset indkomst.

I forbindelse med en ændring for beregning af omkostningsbestemt husleje i privat og almennyttigt udlejningsbyggeri blev der foreslået gennemført en omlægning af kriterierne for tildeling af boligsikring med særligt henblik på en mere lempelig nedtrapning ved stigende indkomst.

Børnetilskuddene blev foreslået gjort uafhængige af indkomsten og skulle udbetales i de 9 første leveår. Der skulle udbetales ekstra store tilskud de 3 første leveår.

Endelig skulle socialindkomsten efter forslaget ikke anvendes ved tildeling af pension i h.t. lov om folkepension og lov om pension til enker m.v.

Beslutningsforslaget fik ved 1. behandling en stort set afvisende modtagelse af såvel arbejdsministeren som de øvrige partiers ordførere på nær ordføreren for det konservative folkeparti, der havde forståelse for forslagets baggrund.

Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget til folketingsbeslutning.
Partiernes ordførere
Ole Espersen (S), Bertel Haarder (V), Mogens Glistrup (FP), Grethe Fenger Møller (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Jens Jørgen Bolvig (RV), Arne Melchior (CD), Carl Thio Tyroll (VS) og Ib Christensen (DR)