B 57 Forslag til folketingsbeslutning om medeje for de ansatte

Samling: 1980-81
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget. Forslaget havde følgende indhold:

»Folketinget opfordrer regeringen til i folketingssamlingen 1981-82 at fremsætte lovforslag om medeje for de ansatte i en 5-årig forsøgsperiode efter følgende hovedretningslinjer:

1) Der gennemføres en rammelov, der fastlægger de hovedprincipper, der skal følges i alle selskaber, der omfattes af lovgivningen. Den detaljerede udformning overlades til forhandling mellem ansatte og ejere. Disse forhandlinger skal være afsluttet inden en vis frist (f. eks. 2 år) fra ordningens vedtagelse. Kan der på enkelte virksomheder ikke opnås enighed mellem ansatte og ejere om den detaljerede udformning inden for denne frist, fastlægges ordningen af et særligt medejenævn.

2) De ansattes medeje opbygges på grundlag af obligatorisk deling af virksomhedens overskud. Det overskud, der deles, er det overskud, der fremkommer, når alle omkostninger (løn, materialer, afskrivninger, renter og skatter) er dækket og egenkapitalen er tildelt en rimelig forrentning. Overskud beregnet på denne måde deles ligeligt mellem ansatte og hidtidige ejere.

3) De ansattes andele deles ligeligt mellem alle, der har været ansat i 12 måneder. Medejeandelene er de enkelte ansattes ejendom.

4) De ansattes andele henstår i virksomheden som en særlig medarbejderkapital med samme status som anden ansvarlig kapital. Andelene er ikke omsættelige. De frigøres til den enkelte, når vedkommende endeligt forlader arbejdsmarkedet.

5) Der tillægges medarbejderkapitalen indflydelse i virksomheden i forhold til medarbejderkapitalens andel af den samlede egenkapital. Dette gælder i alle selskabsformer.

6) Medarbejderkapitalen forrentes med samme rentesats, som anvendes til forrentning af den øvrige egenkapital ved beregningen af overskuddet. Medarbejderne råder frit over afkastet. Alle afgørelser vedrørende medarbejderkapitalen og dens afkast træffes af samtlige ansatte i fællesskab.

7) Medejelovgivningen skal i den første 5 års periode omfatte alle selskaber (aktieselskaber, anpartsselskaber, andelsselskaber, fondsejere eller selvejende virksomheder samt koncessionerede selskaber, der drives efter almindelige forretningsmæssige principper) med 50 ansatte eller flere.

8) Der gennemføres en særlig sikringsordning for medarbejderkapitalerne i virksomhederne. Sikringsordningen skal år for år sikre værdien af 90 pct. af medarbejderkapitalen i det enkelte selskab samt garantere, at medarbejderkapitalen aldrig kan miste mere end 1/3 af sin højeste værdi. Sikringsbidrag udredes af medarbejdernes andele af overskuddet i samtlige selskaber.«

Forslaget var en genfremsættelse af et i folketingsårene 1977-78 og 1978-79 fremsat forslag, se omtalen i Folketingsårbog 1977- 78 side 440 og 1978-79 side 364.

Af fremsættelsestalen fremgår, at forslagsstillerne ønskede på ny at tage fat på diskussionen om medarbejdernes indflydelse og medejendomsret til virksomhederne, hvorfor forslaget blev genfremsat i folketinget.

Ved 1. behandling i folketinget blev forslaget behandlet efter ovennævnte synspunkt.

Arbejdsmarkedsudvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Ole Thomsen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), John Lawaetz (FP), Henning Baunbæk Dyremose (KF), Lilli Gyldenkilde (SF), Lone Dybkjær (RV), Arne Melchior (CD), Poul H. Møller (KrF), Kurt Hansen (VS) og Niels Mølgaard (DR)