L 30 Lov om ændring af lov om Københavns Fondsbørs.

Af: Industriminister Erling Jensen (S) Industriminister og Erling Jensen (S)
Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 524 af 27-12-1979
Efter 1. behandling henvist til erhvervsudvalget.

Loven foretager dels enkelte tilpasninger i lov om Københavns Fondsbørs, bl. a. vedrørende tidspunktet for børsnoteringers afholdelse, dels tilvejebringes hjemmel for administrativt at gennemføre nye retsforskrifter vedtaget inden for De europæiske Fællesskaber.

Loven, der trådte i kraft ved bekendtgørelsen i Lovtidende, ændrer lov om Københavns Fondsbørs på følgende punkter:

1. Udtrykkene »hovedbørs« og »efterbørs« afskaffes i lovens § 4, idet disse udtryk har givet anledning til den fejlagtige opfattelse, at der er kvalitativ forskel mellem de 2 former for notering. Da der fortsat er brug for en opdeling af aktienoteringen, kan denne opdeling og hovedkriterierne herfor fastsættes administrativt i henhold til lovens § 24 (§ 1, nr. 6).

2. Loven udvider industriministerens bemyndigelse til at udfærdige administrative forskrifter til tillige at omfatte regler om de oplysninger, der skal offentliggøres, inden værdipapirer kan optages på kurslisten, samt om periodiske oplysninger om selskaber, der har udstedt værdipapirer, der er optaget på kurslisten. Herved skabes hjemmel for at gennemføre EF-direktiv af 5. marts 1979 om samordning af betingelserne for værdipapirers optagelse til officiel notering på en fondsbørs. (Lovens § 1, nr. 6, der ændrer affattelsen af lovens § 24).

3. Affattelsen af § 24 muliggør, at industriministeren administrativt kan gennemføre direktivforslag med begrænset rækkevidde og af teknisk karakter, f. eks. om fastsættelsen af de oplysninger, der ifølge EF skal offentliggøres i forbindelse med værdipapirers optagelse til kursnotering.

4. Endelig afskaffes kursnotering på nytårsaftensdag (lovens § 1, nr. 2, der ophæver gældende lovs § 4).

Lovforslaget fik en velvillig modtagelse, dog måtte ordføreren for DR afvise forslaget og ordføreren for SF delvis afvise forslaget, begge ud fra deres holdning til Danmarks medlemskab af EF.

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 120 stemmer for, 4 (DR) stemte imod, og 15 (SF, VS) undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Christian Kelm-Hansen (S), Ole Maisted (FP), Karl Kjelgaard (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Janne Normann (RV), Birgith Mogensen (CD) og Alfred Hansen (DR)