L 182 Forslag til lov om ændring af lov om kommunale valg.

Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

I lovforslaget blev det foreslået at give mulighed for at vælge mellem sideordnet opstilling og partiliste ved kommunale valg, og således at sideordnet opstilling fremstod som den generelle ordning, mens partiliste krævede særlig tilkendegivelse herom fra stillerne.

Om baggrunden for lovforslaget hedder det i de ledsagende bemærkninger:

»Sigtet med lovforslaget er at give den samme mulighed for at vælge mellem sideordnet opstilling og partiliste ved de kommunale valg som ved folketingsvalg.

Den sideordnede opstilling er efterhånden blevet meget udbredt ved folketingsvalg, og det forekommer rimeligt, at denne opstillingsform også kan anvendes ved valg til kommunalbestyrelser og amtsråd.

Netop ved de lokale valg vil vælgernes mulighed for direkte at have indflydelse på, hvem af de opstillede på listen der bliver valgt, være ganske naturlig.«

Ved 1. behandling stillede indenrigsministeren sig overvejende afvisende over for lovforslaget og henviste i øvrigt til den betænkning, der forventedes afgivet i løbet af sommeren, og som skulle danne grundlag for et forslag til en revision af den kommunale valglov, således at ændringerne kunne træde i kraft før de næste kommunale valg i november 1981. På linje hermed udtalte også Kirsten Andersen (S) sig, ligesom også andre ordførere henviste til den bebudede betænkning. I øvrigt stillede ordførerne fra FP, CD og DR sig postivt over for lovforslaget, medens ordførerne fra V, KF og SF stillede sig skeptiske - om end ikke ganske afvisende.

Kommunaludvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Kirsten Andersen (S), Helge Bundgaard Nielsen (V), Anker Tang Sørensen (FP), Flemming Jensen (KF), Birthe Nielsen (SF), Tage Dræbye (RV), Mimi Jakobsen (CD) og Ole Flygaard (DR)