L 149 Forslag til lov om radio- og fjernsynsvirksomhed.

Samling: 1979-80 (2. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til kulturudvalget.

Lovforslaget er en uændret genfremsættelse af et i folketingsåret 1978-79 fremsat forslag (se Folketingsårbogen 1978-79, side 311).

Hensigten med lovforslaget er at ændre Danmarks Radios styrelse, således at institutionen i sin programvirksomhed får bedre muligheder for at opfylde den eksisterende formålsparagraf. Dette skulle ske ved:

1) Det økonomiske og administrative ansvar henlægges til et radioråd med elleve medlemmer. Seks af rådets medlemmer vælges af et bredt sammensat repræsentantskab, der som omtalt under 2) får ansvaret for tilsynet med programvirksomheden. De øvrige fem medlemmer vælges af medarbejderne i Danmarks Radio.

2) Ansvaret for tilsynet med programvirksomheden placeres hos et bredt sammensat repræsentantskab, der efter nærmere angivne regler i lovforslaget har mulighed for at skride ind ved klare overtrædelser af formålspararaffen.

3) Regionalradioerne gøres til selvstændige programafdelinger i Danmarks Radio på linje med eksisterende afdelinger.

Ud over denne helt nye struktur for Danmarks Radio indebærer socialistisk folkepartis forslag også disse nydannelser i forhold til de eksisterende tilstande:

1) På det lokale plan kan der ske en opblødning af Danmarks Radios monopol, hvis det sker på et ikke-kommercielt, ikke-reklamefinansieret grundlag.

2) Radionævnet, der tager sig af klager, som det nuværende programudvalg (der i sin sammensætning er identisk med radiorådet) har afvist, bliver nedlagt.

3) Der åbnes mulighed for en særlig lov om radio- og fjernsynsvirksomhed i Grønland nu, da den nye hjemmestyreordning er trådt i kraft.

Ved 1. behandlingen blev lovforslaget behandlet sammen med forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af Danmarks uafhængige Radio (DUR) [af Bertel Haarder (V) m. fl.] (se B.II., nr. 47) og forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af en fri reklameradio [af Arne Melchior (CD) m. fl.] (se B.II., nr. 48). Der blev i øvrigt af ordførerne stort set henvist til det tilsvarende lovforslags 1. behandling i samlingen 1978-79. Ordførerne for S og VS udtrykte begrænset enighed i intentionerne i lovforslaget.

Kulturudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Birte Weiss (S), Bertel Haarder (V), Jørgen Junior (FP), Flemming Jensen (KF), Marianne Bentsen-Pedersen (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Janne Normann (RV), Arne Melchior (CD), Mikael Lennart Waldorff (VS), Jens Kristian Steffensen (KrF) og Niels Mølgaard (DR)